Onko kokoomus kanveesissa?

Tätä kokoomus on pelännyt - ja nyt se on totisinta totta.

Demarit ovat ottaneet kokoomuksen kiinni. SDP:n ja kokoomuksen kannatus on tasoissa, kertoo Hesarin tuore gallup (kokoomus 20,4 %, SDP 20,3 %).

Lisäksi politiikassa toimii vipuvaikutus: se mikä on laskussa, laskee; se mikä on nousussa nousee. Siltä pohjalta voi odottaa, että SDP saattaa painella vielä kokoomuksen ohikin.

Uusi galluptilanne ja kahden kuukauden päästä odottavat kunnallisvaalit tuovat taatusti sähköä politiikkaan.

Kokoomuksessa ei ole enää kivaa. Puheenjohtaja-pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei ole kiljunut fantastista! -huutojaan herran aikoihin. Pikemminkin Kataisen habituksesta näkyy väsymys, mikä ei ole ihme eurokriisin painaessa jatkuvasti päälle.

Yllipäätään kokoomusministereistä paistaa alavireisyys ja frustraatio hallituspohjaan.

Alexander Stubbin (kok.) euro-optimismi ei toimi nykytilanteessa - päinvastoin. Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) antoi puolestaan kasvot jääkylmälle kuntapolitiikalle - kaiken lisäksi kokoomus joutunut antamaan periksi kunnianhimoisista tavoitteitteistaan. Missä luuraa Jyri Häkämies (kok.), yksi edellishallituksen profiiliministereistä?

Kokoomus on joutunut nykyisessä sekasikiöhallituksessa pääministeriasemansa panttivangiksi. Omissakin tilanne herättää tyytymättömyyttä. Viime kesän puoluekokous näytti jo merkin muutoshaluista, kun kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) heivattiin varapuheenjohtajan paikalta ja tilalle otettiin "mies oikealta", pohjalaiskansanedustaja Janne Sankelo (kok.).

Samaan aikaan SDP ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on soitellut kansan herkkiä kieliä tekemällä Suomesta häirikön EU-tantereilla. Kokoomuslaisia SDP:n vakuusvaatimuspoliitiikka etoo, mutta sen takana on pakko olla, kun hallitusneuvotteluissa siitä mentiin sopimaan. SDP onkin saanut takaisin Perussuomalaisille menettämäänsä kannatusta.

Porvarien tuulenhaistaja Ben Zyskowicz (kok.) on nuuskaissut jo palaneen käryä ja yrittää pelastaa, minkä pelastaa voi. Viime viikonlopun "ei euroakaan enää Kreikalle" -lausunto ei ollut mikään lipsahdus. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) totesi ryhmänsä kesäkokouksessa, että kokoomuksen pitää argumentoida asiansa paremmin. Kukaan ei kiellä Vapaavuorta argumentoimasta paremmin.

Ajat muuttuvat.

Kasvot kuluvat.

Jyrki Katainen on johtanut kokoomusta kahdeksan vuotta. Se alkaa olla pitkä aika. Puheenjohtajuus kruunautui pääministeripaikkaan, mutta kuten todettu, hallituspohja on kokoomuksen kannalta painajaismainen. Kompromissia kompromissin perään ja uutta velkaakin joudutaan ottamaan liki 7 miljardia euroa - se tuntuu varmasti kykypuolueen luissa ja ytimissä.

Kuvaavaa on vanhuslaista noussut riitely. Pääministeri olisi voinut panna isännän äänellä asian järjestykseen, mutta nyt naisministerit tappelevat julkisuudessa ja kansa nauraa (tai itkee). SDP:n henkilöstomitoitusvaatimus vanhuspalvelulakiin on asiantuntijoidenkin mukaan huuhaata, mutta mielikuvakisassa SDP saattaa pärjätä.

Perusteltu kysymys kuuluu: onko kokoomus kanveesissa?

Joka tapauksessa gallup kertoo karusti, että kokoomus tai Katainen ei voi enää edes piilossa uhkailla uusilla vaaleilla. Saattaa olla, että kokoomus ei olisikaan vaalien jälkeen ykköspuolue. Ei ihme, että kokoomuksesta kantautuu tietoja, joiden mukaan Katainen tähtäisi Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi.

Samaan aikaan toista kisaa käydään siitä, kuka on opposition ykkönen. Hesarin gallupissa Perussuomalaiset ja keskusta ovat liki tasoissa (PS 16,8%, keskusta 16,4 %).

Keskustan tuore puheenjohtaja Juha Sipilä ei ole kansanjoukkoja hurmannut ja julkisuudessa hän on jäänyt Timo Soinin (ps.) varjoon, mutta sen paremmin Sipilän kuin keskustankaan uskottavuus ei kestäisi heittäytymistä persutyyliseen marakattimeininkiin.

Keskustan kesäkokouksessa Sipilä antoi itselleen kaksi vuotta aikaa panna keskusta kuntoon. Jos uudistus ei onnistu, hänet saa panna kahden vuoden kuluttua vaihtoon. Katsotaan mikä on keskustelun sävy 28. lokakuuta, kun kunnallisvaalien äänet on laskettu.

Lue myös:

    Uusimmat