Mainos

Onko Irlanti seuraava Kreikka?

Velkakriisiin ajautuneen Irlannin pelätään joutuvan vielä turvautumaan EU:n hätärahoitukseen. Suuret EU-maat onnistuivat tänään yhteislausunnollaan rauhoittelemaan pahinta paniikkia rahamarkkinoilla.

Pääministeri Mari Kiviniemi muistuttaa, että jatkossa mikään maa ei tule saamaan Suomelta automaattisesti laina-apua.

- Jos näin kävisi, tulisin pitämään huolta siitä, että se ei ole mikään automaatti. Kriteerit asetetaan tiukasti, sanoo Kiviniemi.

Maailmalla pahenee pelko, että rajusti velkaantunut Irlanti on Kreikan tiellä - eli seuraava maa, joka joutuu turvautumaan euromaiden hätärahoitukseen. Irlanti ei ole vielä kuitenkaan pyytänyt apua.

Irlannin valtion lainakorot nousivat tällä viikolla ennätyskorkealle. Tänään täydellinen paniikki vältettiin, kun suuret EU-maat Ranskan ja Saksan johdolla rauhoittelivat tilannetta yhteisellä lausunnollaan.

- Näyttää siltä, että iltapäivään mennessä alkaa tilanne markkinoilla vähän rauhoittua. Kyllähän tässä viimeisen parin vuoden aikana on nähty että markkinavoimat ovat kovasti hypykällään, Kiviniemi pohtii.

Suomi kiirehtii EU:n talousremonttia, jotta viime kevään Kreikan-apupaketin kaltaiset tilanteet pystyttäisiin välttämään.

- On suomalaisten etu, että säännöt ovat niin selvät, ettei yksikään maa voi tehdä tyhmyyksiä talouspolitiikassaan ilman seuraamuksia, sanoo Kiviniemi.

Irlannin ongelmien taustalla on asuntokupla ja sitä seurannut pankkikriisi.

Irlanti: Emme tarvitse ulkopuolisten apua

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan sanoo, ettei Irlanti tarvitse ulkopuolista rahoitusta. Rahoituksen hakemisessa ei hänen mukaansa olisi järkeä.

- Rahoitus on hoidettu ensi kesäkuuhun asti ja valtiolla on huomattavat käteisvarat. Ei olisi mitään järkeä hakea Euroopan rahoitusvakausvälineen EFSF:n varoja, sanoo Lenihan.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.