Onko energiatehokkuudesta ydinvoiman vaihtoehdoksi?

Japanissa muhiva ydinkatastrofin uhka on saanut ydinvoiman vastustajat takajaloilleen. Vaihtoehtoisia ratkaisuja etsitään ympäri maailmaa.

Suomessa vihreät ilmoitti, ettei puolue halua olla mukana sellaisessa hallituksessa, joka edes pohtii lisäydinvoiman rakentamista. Energiankäytön tehostaminen on yksi juonne energiapäätöksissä.

Teollisuudessa energiatehokkuus tarkoittaa saman tuotteen tuottamista entistä pienemmällä energiamäärällä. Se tuo usein taloudellista hyötyä ja vähentää ympäristöön tulevia päästöjä.

Yksittäisen kuluttajan kannalta energiankäytön tehostaminen tarkoittaa käytännön toimia. Yhtä ratkaisua ei ole, mutta mahdollisuuksia löytyy useita.

— Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa voidaan ottaa ilmalämpöpumppu oheen. Tämä näkyy sähkölaskussa, Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo.

Lundin mukaan myös öljykattilan uusiminen tai korvaaminen hakekattilalla tuo koteihin säästöjä.

Julkisella sektorilla paljon tehostamisvaraa

Lundin mukaan valtio ja kunnat käyttävät 5-10 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta energiasta. Hänen mukaansa energiatehokkaampien koneiden ostaminen vähentäisi sähköntuotannon tarvetta.

— Suomessa on paljon tehostamispotentiaalia, Lund sanoo.

— Taloudellisesti toimenpiteet ovat kustannustehokkaita.

Eri laitteille, kuten kylmälaitteille ja tietokoneille, on kehitetty energiamerkkejä, jotka helpottavat kuluttajan valintaa ostotilanteessa. Energiankäytöltään tehokkaampi laite tuo kuluttajalle säästöjä ja on ystävällisempi luonnolle.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat