Onko 15 000 euron liituraitapuvusta luotien torjujaksi?

 Kanadalainen vaatturi valmistaa tavallisen näköisiä pukuja, joiden ominaisuuksista itse James Bond tai hänen asemestarinsa Q saa olla kateellinen.

Ilman mitään raskaita panssarointeja puvun kerrotaan torjuvan luodit. Ihmepuvun salaisuus on nanotekniikka, mutta lopputulos ei ole halpa.

Puvuntakki on mallinuken päällä. Kajahtaa laukauksia ja takki heilahtaa. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että yksikään luoti ei mennyt läpi. Päällyskankaassa on nirhauma, mutta vuori on pysäyttänyt luodin.

Torontolainen vaatturi Michael Nguyen sanoo, että vaatteen kehittelyn taustalla on jokapäiväisen elämän tarve:

- Puolisen vuotta sitten erästä asiakastamme ammuttiin, ja onneksi hän selvisi."

Huipputekniikkaa sotilailta

Luodinkestävä kangas on peräisin Yhdysvaltain erikoisjoukoilta ja se on tehty hiilinanoputkista.

Nanokuitukankaan kerrotaan olevan ohuempaa, taipuisampaa ja puolet kevyempää kuin kevlar, jota sitäkin käytetään luotien suojana. Tähän saakka nanotekniikasta on puhuttu yleensä silloin, kun on pitänyt tuottaa jotain äärimmäisen ohutta, esimerkiksi näyttöjä ja erilaisia pinnoitteita.

Turvallisuustekniikka on yleensä alue, josta ei puhuta välttämättä suureen ääneen. Esimerkiksi luodinkestävien autojen valmistajat vaikenevat yksityiskohdista. Myös kerrotaan, että presidentti Barack Obamalla oli virkaanastujaisissaan luodinkestävä puku.

Markkinoilla muitakin

Kanadalaisvaatturi ei ole markkinoilla tokikaan yksin. Esimerkiksi kolumbialaista Miguel Caballeroa luonnehditaan luodinkestävien vaatteiden Armaniksi. Yhtiön mainosvideossa kehutaan, että yhtiön palkolliset ovat niin varmoja tuotteidensa laadusta, että ovat testanneet ne itse.

Kanadalaisvaatturin kohderyhmä ovat ympäristöään tarkkailevat herrasmiehet, jotka haluavat sekä olla hyvännäköisiä että tehdä töitään turvallisin mielin kaikkialla maailmassa. Yksi asiakkaista, liikemies Maxwell Morgan, kertoo liikkuvansa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

- Jos on levotonta, on aina huolestuttavaa poistua hotellista. En aina välttämättä ole turvassa.

Kanadalaisvaatturi Michael Nguyen sanoo, että ihmishengelle ei voi laittaa hintalappua. Hänen pukunsa maksavat noin 15 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat