Mainos

Ongelma piinasi naista 18 vuotta: Vasen käsi ei tiennyt mitä oikea tekee

Yhdysvaltalaisella 55-vuotialla Karen Byrnellä on harvinaislaatuinen ongelma: käsi ja jalka käyttäytyvät itselle täysin käsittämättömällä tavalla.

BBC:n nettisivujen mukaan ongelma ilmenee siten, että esimerkiksi oma käsi lyö omaa naamaa, vaikka niin ei haluaisikaan tehdä. Tai kauppamatkalla haluaa kääntyä oikealle, mutta vasen jalka päättääkin kääntyä vasemmalle. Hankala tilanne.

Lääkärit kutsuvat Karenin ongelmaa nimellä "Alien Hand Syndrome". Karenin toinen puoli vartaloa käyttäytyy tahdon vastaisesti, täysin irrationaalisesti. Ongelma on siis todella outo, mutta samalla se paljastaa jotakin oleellista aivojemme toiminnasta.

Kaikki alkoi pienestä leikkauksesta

Kaikki alkoi siitä, kun Karenille tehtiin pieni epilepsiaa helpottava leikkausoperaatio sairaalassa. Karen oli tuolloin 27-vuotias ja sairastanut epilepsiaa 10-vuotiaasta asti. Leikkaus on hyvin tyypillinen epileptikoille: aivoista leikataan osa, jossa sähköiset signaalit syntyvät, kokonaan pois.

Jos tämä ei onnistu tai oikeaa kohtaa ei kyetä määrittelemään, on vielä yksi radikaalimpi mahdollisuus. Uusi leikkaus, jossa kajotaan aivokurkiaiseen.

Aivokurkiaisen leikkausoperaatio paransi Karenin epilepsian, mutta jätti hänelle aivan uudenlaisen ongelman. Hän esimerkiksi saattoi tyhjentää laukkunsa ja kävellä pois tiedostamatta itse tilannetta. Tai riisui toisella kädellä paitansa nappeja auki, kun taas toinen käsi napitti niitä takaisin kiinni.

Lääkärit löytäneet tepsivän lääkkeen

Karenin ongelma johtui tahtojen taistelusta, joka oli käynnissä pään sisällä, aivoissa. Normaalit aivot koostuvat kahdesta puoliskosta, jotka kommunikoivat toistensa kanssa aivokurkiaisen välityksellä. Vasen aivolohko, jossa kehittyy myös kielitaito, hallitsee oikeaa kättä ja jalkaa. Oikea aivolohko, jossa sijaitsee avaruudellinen tietoisuus, puolestaan hallitsee vasenta kättä ja jalkaa. Karenin tapauksessa nämä kaksi puoliskoa eivät enää kyenneet tekemään yhteistyötä.

Suurin osa ihmisistä, joilta on leikattu aivokurkiainen, kykenevät toimimaan aivan normaalisti. Karenia sen sijaan epäonnisti. Leikkauksen jälkeen hänen oikea aivopuoliskonsa kieltäytyi käyttäytymästä vasemman alaisuudessa.

Karen ehti kärsiä ongelmasta peräti 18 vuotta. Vihdoin lääkärit ovat keksineet lääkityksen, jolla tämä varsin outo käyttäytyminen pystytään pitämään kurissa. Nyt 55-vuotiaana Karen voi elää jo lähes normaalisti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.