Mainos

Omistuskoteja vaihdetaan asumisoikeusasuntoihin

Martti Kainulainen/Lehtikuva

Taantuma on lisännyt selvästi asumisoikeusasuntojen kysyntää. Suomen Asumisoikeus Oy:n (Asokodit) toimistusjohtaja Marko Pyykkönen arvelee, että asumisoikeusasuntojen hakijoiden määrä kasvanut viime vuodesta peräti 20-25 prosenttia.

Pyykkönen kertoo, että ilmiö on hyvin samantyyppinen kuin viime laman aikoihin.

- Samanlainen kasvu oli 90-luvun puolivälissä. Hakijoiden joukossa on myös entistä enemmän niitä ihmisiä, jotka ovat myyneet tai myymässä omaa omistusasuntoaan ja siirtymässä asumisoikeusasuntoon, Pyykkönen kertoo.

Taantumassa haetaan turvallisuutta, joten suuria asumiseen liittyviä päätöksiä ei haluta juuri tällä hetkellä tehdä. Toimitusjohtajan mukaan epävarma taloudellinen tilanne näkyykin myös siinä, että asumisoikeusasunnon haltijoiden vaihtuvuus on hyvin pieni.

- Monet vanhat asukkaat ovat jääneet asuntoihinsa eli niin sanotut asumisurat ovat pidempiä kuin aikaisemmin, Pyykkönen kertoo.

Hakijoiden joukossa on Pyykkösen mukaan ollut viime aikoina ollut yhä enemmän perheitä, joita on kohdannut esimerkiksi työttömyys tai lomauttaminen.

- Vaikeaan tilanteeseen joutuneet ihmiset hakevat ratkaisuja ja keinoja sille, kuinka he selviävät asumiskustannuksistaan. Moni saattaa pohtia silloin asumisoikeusasuntoa yhtenä ratkaisuna.

Vaikka asumisoikeusasuntojen kysyntä on kasvanut tasaisesti koko vuoden, pitää Pyykkönen asumisoikeusasumista vielä melko marginaalisena ilmiönä.

- Tällainen on vielä monelle suomalaiselle hyvin uudenlainen asumisratkaisu. Taantuman myötä ihmisten tietous muunkinlaisesta asumisesta kuin omistus- ja vuokra-asumisesta usein kasvaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.