Kennelliitto "tappajakoirista": Vaarallisuus liioiteltua

MOT: Ihmisen vaarallisin ystävä -ohjelma nosti esille koiran vaikeamman puolen. Ohjelman mukaan Suomessakin on haastavia koirarotuja, jotka aiheuttavat omistajille ongelmia ja jopa vaaratilanteita.

Kennelliiton viestintäpäällikön Kaija Unholan mukaan koiran vaarallisuus on liioiteltua. Oikein kasvatettuna koira voi olla hyvä lemmikki. 

– Jos koira on sairas tai siinä on jotain fyysistä vikaa, niin se saattaa aiheuttaa häiriökäyttäytymistä. Muutenhan koiran kynnys purra ihmistä tai omistajaa on erittäin korkea.

– Aggressiivisuus ei kuitenkaan ole rodun ominaisuus, vaan eriluonteisia koiria voi olla samassakin rodussa, Unhola sanoo.

MOT:n ohjelma kertoi koirien aiheuttaneen yli kymmenen ihmisen kuoleman viime vuosien aikana. Unholan mukaan lukumäärää on liioiteltu.

– Virallisia koiran aiheuttamia kuolemantapauksia on neljä kappaletta kahdenkymmenen vuoden aikana. Yhtäkään ei tietenkään saisi olla, mutta näin on ikävä kyllä tapahtunut.

– Yksi ohjelman listaamista kuolemantapauksista oli esimerkiksi sellainen, joka johtui koiran suussa olevasta bakteerista, mikä oli aiheuttanut kuoleman kulkeutuessaan omistajan haavaan. Koira ei purrut häntä mitenkään, Unhola kertoo.

Koirarotuja mustalle listalle

Pinnalle on noussut myös vaaralliseksi luokiteltuja koirarotuja, jotka ovat mustalla listalla esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa. Pahamaineisen rodun leiman ovat saaneet muun muassa amerikanpitbullterrieri, bullmastiffi ja dogo argentino.

– Tanskassa koirarotujen kieltäminen on johtanut siihen, että niitä ei ole enää missään kirjoissa tai kansissa. Kielto ei johtanut näiden koirien vähenemiseen, vaan niitä ei enää rekisteröidä mihinkään. Se on kaikkien kannalta ongelmallista, Kaija Unhola sanoo.

Ihmiseen kohdistuvat koiran puremat ja hyökkäykset Helsingissä.

2013: 12

2012: 11

2011: 9


Koirien ihmisiin kohdistuvia hyökkäyksiä ei pidetä Helsingin poliisilaitoksella suurena ongelmana.

– Kyllähän niitä jonkun verran tulee, muttei mitenkään valtavasti. Keskimääräisin kymmenisen tapausta vuosittain, rikosylikomisario Jukka Mäkelä kertoo.

Vaikka koira olisi hihnan päässä, omistaja saa sakon, jos koira hyökkää ihmisen päälle.

– Koiran omistajan täytyy hallita koira. Hihnan pitää olla niin tiukalla, ettei koira ole riski. Jos koira käy ihmiseen kiinni, rikosnimikkeeksi tulee eläimen vartioimatta jättäminen, Mäkelä muistuttaa.

Vaaralliseksi miellettyihin koirarotuihin rikosylikomisario Jukka Mäkelä suosittelee suhtautumaan erityisellä varovaisuudella.

– Tietyt koirarodut, niin kuin pitbullit tai vastaavat, ovat haasteellisempia koiranomistajille. Ne hyökkäävät herkemmin ihmisten kimppuun.

– Kun kaupunkiolosuhteissa liikkuu koiran kanssa, täytyy aina muistaa, että koira on eläin. Koira reagoi tietyllä tavalla ihmisiin, se saattaa yllättää ja riuhtaista. Suojelu- ja taistelukoirat vaativat erityistä huomiota julkisella paikalla, Mäkelä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat