Mainos

Omille muuttaminen ei onnistu – turvataloissa tunkua täysi-ikäisistä

Osalla suomalaisnuorista on vaikeuksia itsenäistyä. Esimerkiksi SPR:n turvatalojen asiakkaista lähes puolet on yli 17-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat tukea ja apua oman elämän aloittamiseen.

– Määrä on aika iso, kun meidän pääasiallinen kohderyhmämme ovat kuitenkin alle 17-vuotiaat, kertoo SPR:n turvatalotoiminnan johtaja Erja Anttila.

Anttilan mukaan heille hakeutuvilla täysi-ikäisillä nuorilla on usein elämä kaaoksessa, eikä lähiverkostosta löydy tukea itsenäistymiseen. Nuorilla saattaa olla päihdeongelmia, pikavippejä ja mielenterveysongelmia. Anttilan mukaan nuoret ja heidän perheensä olisivat tarvinneet apua jo paljon aiemmin, neljä-viisi vuotta sitten. Turvakoteihin tulevat nuoret tarvitsevat apua myös tavallisissa arjen askareissa.

Näin pääset SPR:n turvataloon

Nuorten turvatalot on tarkoitettu 12-19 –vuotiaille nuorille ja heidän vanhemmilleen. Nuori tai perhe voi soittaa turvataloon niiden aukioloaikana. Lähetettä tai ajanvarausta ei tarvita.

Turvatalosta löytyy keskusteluapua ja tarvittaessa myös yösija. Palvelut ovat ilmaisia. Turvatalot ovat auki joka päivä.

SRP:n nuorten turvataloja on Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella.

Yhteystiedot SPR:n sivuilta

– Että miten laskut hoidetaan ja miten sähkö tilataan. Meillä opetetaan usein myös siivoamaan ja laittamaan ruokaa. Arjen perusosaamiset ovat jääneet oppimatta.

Täysi-ikäinenkin tarvitsee apua

SPR:n turvatalotoiminta on pystynyt tarjoamaan paikan jokaiselle sitä tarvinneelle nuorelle. Keskimäärin nuori yöpyy turvatalolla viikon ajan – mutta on myös paljon nuoria, jotka yöpyvät omassa asunnossaan ja saavat turvatalolta tukea itsenäistymiseensä avoasiakkaana.

Yli 17-vuotiaiden suuri avuntarvitsijoiden määrä huolestuttaa Anttilaa.

– Menneinä aikoina koko suku auttoi nuorta itsenäistymään; tädit, sedät, kummit ja naapurit, kaikki olivat tukemassa. Tällä hetkellä itsenäistyvä nuori on hyvin yksin.

Anttilan mukaan apua tarvitsevan nuoren tilanteessa saattaa olla erilaisia ongelmia taustalla ja elämänhallinta on voinut lähteä käsistä jo murrosiässä. Perhe voi olla kuormittunut, neuvoton ja väsynyt, eikä jaksa tukea nuorta.

– Tämä on surullista, koska tämän ikäiset tarvitsevat vielä vahvaa verkostoa ympärilleen, perhettä ja sukua.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.