Mainos

Omid pelastettiin kadulta - väkivalta pakolaisten uhkana

Ateenan kaduilla pyörii varovaisten arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa. Huonoimmassa asemassa ovat juuri tulleet turvapaikanhakijat, joita on yli 50000. Heille on tarjolla vain 700 paikkaa kunnollisissa asuntoloissa. Nelivuotias afgaanipoika Omid ja hänen perheensä kuuluvat niihin harvoihin, jotka ovat päässeet pois kadulta. Omid joutui maksamaan tästä kuitenkin kovan hinnan.

Äkkiä katsottuna pieni afgaanipoika Omid näyttää tänään jotakuinkin terveeltä koltiaiselta, kun hän leikkii muiden lasten kanssa Doctors of the World –avustusjärjestön asuntolassa Ateenassa. Ujo Omid on, mutta ulkopuolisen silmin, hän ei juuri erotu muista.

Hyväksikäyttöä ja väkivaltaa

Pienellä miehellä ja hänen perheellään on kuitenkin takanaan äärimmäisen karuja kuukausia Ateenan keskustan kaduilla ja puistoissa. Yhtenä monista taivasalla vietetyistä öistä, Omid katosi hetkeksi vanhemmiltaan. Kun hänen myöhemmin löydettiin, hänessä havaittiin selviä merkkejä väkivaltaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tämän jälkeen Omid käytännössä vain itki lohduttomasti päiväkausia eikä mikään tuntunut auttavan. Poika karttoi kaikkia aikuisia ja suhtautui myös vanhempiinsa torjuvasti.

Ateenan afgaaniyhteisön johtaja Yonnous Muhammadi teki asiasta ilmoituksen poliisille. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Perheelle myönnettiin turvapaikka ja he pääsivät asumaan Doctors of the World järjestön asuntolaan.

Kreikan hallituksen arvostelijoiden mielestä on järkyttävää, että maassa myönnetään turvapaikka vasta tällaisten kärsimysten jälkeen.

Omidin isän Ghulam Saki Ghulam-Baikin mukaan aika pelko ei vieläkään ole hellittänyt otettaan perheestä.

- Niin kauan, kun pysymme täällä vierastalossa, tunnemme olomme turvalliseksi eikä meillä ole mitään ongelmia. Mutta kun lähdemme, olemme vaarassa. Meidän ei tarvitse mennä kuin muutaman sadan metrin päähän täältä ja meidän kimppuumme saatetaan hyökätä. Meidät voidaan koska tahansa hakata, ja se on iso ongelma.

Ghulam-Baikilla on yhteensä neljä lasta. Turvapaikka antaa nyt mahdollisuuden harkita tulevaisuutta, mutta Kreikka ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tärkeintä isälle on kuitenkin, että hänen nuorempi poikansa Omid nauraa taas.

- Edelleenkin, kun hän joskus näkee jonkun, joka ilmeisesti muistuttaa tuota pahoinpitelijää, hän muuttuu erittäin pelokkaaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.