Mainos

Omena paras flavonoidilähde sairauksien ehkäisyyn

Omenat ovat suomalaisessa ruokavaliossa paras sairauksilta suojaavien flavonoidien lähde.

Kansanterveyslaitoksen ja Kelan yhteisen tutkimuksen mukaan runsaasti omenia syövillä oli merkittävästi pienentynyt riski sairastua sekä sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, keuhkosyöpään, astmaan että aikuistyypin diabetekseen.

Tutkimuksen mukaan paljon flavonoideja sisältävien vihannesten, hedelmien ja marjojen syönti näytti suojaavan hyvin monilta taudeilta. Eniten niitä ruokavaliostaan saaneilla sairastumisriski oli 20-60 prosenttia pienempi kuin niitä vähän saaneilla. Eniten väheni keuhkosyövän riski.

Appelsiinit suojasivat astmalta

-Omena, joka sisältää paljon kversitiini-flavonoidia, näytti olevan kaikkein hyödyllisin, sanoo tutkimusta johtajanut tutkimusprofessori Paul Knekt. -Appelsiineista ja greipeistä saatavat flavonoidit naringeniini ja hesperitiini näyttivät vähentävän etenkin aivohalvauksen ja astman riskiä. Riski sairaustua aikuistyypin diabetekseen väheni puolestaan niillä, jotka saivat pääosin marjoista tulevaa myrisetiiniä.

Nyt American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus on toistaiseksi laajin väestötutkimus flavonoidien terveysvaikutuksista. Tutkimuksessa oli mukana 10 000 miestä ja naista, jotka osallistuivat runsaat 30 vuotta sitten Kelan autoklinikkatutkimukseen.

Tutkimuksen alussa selvitettiin ruokavalio ja tietojen perusteella laskettiin myöhemmin flavonoidien saanti. Tutkittuja seurattiin yli 20 vuotta ja tuona aikana heistä yli 2 000 sairastui sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, syöpään, astmaan tai aikuistyypin diabetekseen.

Suomalaiset saavat niukasti flavonoideja

Flavonoidit ovat kasvien aineenvaihduntatuotteita. Kaikkiaan flavonoideja tunnetaan jo noin 4 000 eri lajia. Useilla flavonoideilla on solujen hapettumista estävä vaikutus.

Solujen hapettumisen uskotaan vaikuttavan useiden kroonisten tautien syntyyn. Suomalaiset saavat Knektin mukaan ruokavaliostaan yleensä melko vähän flavonoideja.

Eniten flavonoideja saadaan Suomessa sipuleista, omenoista, kukkakaalista, appelsiineista, greipeistä sekä puolukoista, mustikoista ja herukoista. Flavonoideja on myös teessä ja punaviinissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.