Mainos

Omatoiminen koulu on Vuoden kasvattaja

Vuoden kasvattaja -palkinnon sai tänä vuonna Kullaan kunnassa sijaitseva Paluksen kylä, joka sijaitsee 18 kilometriä Porista itään. Kyläläiset ovat käynnistäneet ainutlaatuisen yhteistyön, jolla oma kyläkoulu pidetään pystyssä. Paluksen yhden opettajan kyläkoulu oli saanut lopettamistuomion. Jatkossa 12 koululaisen oli määrä matkustaa päivittäin 8 kilometrin päähän Koskin kouluun.

Paluksen koulu

Noin 330 asukkaan satakuntalaiskylä ei suostunut suunnitelmaan. Ala-asteen säilyttämistä varten perustettiin yhdistys ja lähdettiin lobbaamaan kunnan suuntaan. Kunta asetti ehdoksi, että kylä kerää vuosittain rahaa 140 000 markkaa. Kunta ottaa koulun hoitoonsa vasta, kun oppilaita on 20. Kyläläisten kukkaroista löytyi pian runsaat 100 000 markkaa, ja loput kerättiin erilaisilla tempauksilla. Näin lukukausi 1999-2000 saatiin turvattua.
-Jatkossa on tarkoitus turvautua enemmän kummiyrityksiin, kertoo Paluksen Koulun Ystävät ry:n puheenjohtaja Markku Kirra.

Uusia asukkaita houkutellaan

Rahankeruun lisäksi kylä on käynnistänyt kovan markkinointikampanjan, jolla houkutellaan uusia ihmisiä asukkaiksi. Puolenkymmentä pientaloa on jo rakenteilla ja lisää suunnitellaan. Paluslaiset aikovat saavuttaa 20 oppilaan tavoitteen syksyyn 2002 mennessä.

-Kylällä on omasta takaa lapsia, ja kehitystä nopeutetaan asukashankinnalla. Emme olisi tähän lähteneetkään, jos tulevaisuus näyttäisi heikolta. Kuten arvata saattaa, oman koulun säilyttäminen on kylälle sydämen asia. Koulu on iltatoimintojen keskus, lisäksi aikuiset tuntevat vanhaan opinahjoonsa henkistä yhteyttä. Kaikki myös tietävät, että bussipysäkillä seisoskelu ei ole herkkua varsinkaan ala-asteen oppilaille. -On sydäntä lämmittävää poiketa koulussa ja huomata, että työtä ei ole tehty turhaan. Siellä on niin kodinomainen tunnelma. Noin 20-30 oppilasta olisi hyvä määrä, enempään ei välttämättä tähdätä, Markku Kirra pohtii.

Pia Haanpää

Paluksen mallia kelpaa kopioida

Koulunsa puolesta kamppaileva Paluksen kylä sai tänään Vuoden kasvattajan arvonimen. Palkinnon jakoi Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö 12. kerran. Palkinnon arvo on 100 000 markkaa. Vuonna 1949 perustettu säätiö tukee suomalaista kasvatusta ja koulutusta.
-Meillä Suomessa on aivan liian monta kylää samassa tilanteessa, josta te selvititte itsenne kuiville. Älkää loukkaantuko, vaikka mallianne halutaan kopioida muuallekin. Menestyjistä tulee aina esikuvia, sanoi palkinnon luovuttaja, Kukkasrahasto Säätiön toimitusjohtaja Unto Ahonen. Säätiö jakoi myös 20 000 markan tunnustuspalkinnon raumalaiselle Sorkan koululle. Yli satavuotiaassa koulussa vaalitaan perinteitä tekemällä töitä opetuspuutarhassa, kanalassa, keittiössä ja erilaisissa koulun askareissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.