Mainos

Omat joukot ampuivat suomalaista rauhanturvaajaa Afganistanissa

Afganistanissa lokakuun alussa loukkaantunut suomalainen rauhanturvaaja haavoittui omien luodeista.

Pääesikunnan tutkintaraportin mukaan rauhanturvaajaan osui kolme luotia, jotka kaikki ammuttiin suomalaisaseilla. Myös Afganistanin poliisi tulitti suomalaisia, mutta ei osunut.

Pääesikunnan tiedotustilaisuus keräsi iltapäivällä salin täyteen median edustajia.

- Esitutkinta-aineiston ja keskusrikospoliisin raportin perusteella voidaan todeta, että kaikki kolme vartiomieheen tai liiveihin osuneista laukauksista lähtivät kahdesta suomalaisesta rynnäkkökivääristä, apulaisosastopäällikkö Jussi Voutilainen Pääesikunnan tutkintaosastolta kertoo.

Itse välikohtaus sattui Pohjois-Afganistanissa, Mazar-i-Sharifissa, jossa kuuden suomalaisturvaajan joukko oli harjoittelemassa pimeäammuntaa.

Lähimaastossa ollut vartiomies kuuli vieraskielistä puhetta ja lähti varoittamaan muita. Yhtäkkiä äänien suunnasta alkoi tulitus, johon suomalaiset vastasivat. Vartiomies jäi kahden tulen väliin.

Toinen osapuoli eli Afganistanin poliisi ei häneen osunut. Tulitaistelu kesti kaikkiaan noin 15 minuuttia.

- Vartiomies haavoittui, kaatui selälleen ja tämä ensimmäinen luoti osui liiveihin. Toinen luoti osui jälleen liiveihin ja vartiomies pyörähti vatsalleen ja kolmas sitten liivien alapuolelle alavartaloon, Voutilainen summasi haavoittumistilanteen.

Varusteissa puutteita?

Välikohtauksessa mukana olleet eivät ole julkisesti kommentoineet tapahtunutta, mutta Upseeriliitolle lähettämässään muistiossa osa rauhanturvaajista kritisoi suomalaisten varusteita.

Luotiliivit toki on, mutta pyyhkeitä tulee esimerkiksi varusteliivien puuttumisesta. Niitä on muistion mukaan ostettu itse tai lainattu ruotsalaisilta.

- Jos tällaisia puutteita on ne pitää ehdottomasti korjata ja nopeasti, sillä ei tämä ole rahasta kiinni. Ne pitää hoitaa kuntoon, jos puutteita on, puolustusministeri puolustusministeri Seppo Kääriäinen painottaa.

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen mukaan varusteliivit ovat jo työn alla ja saadaan Afganistaniin lähiviikkoina.

Ampumavälikohtauksessa haavoittunut rauhanturvaaja on edelleen hoidettava Töölön sairaalassa Helsingissä. Hänen tilaansa kuvataan vakaaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.