Mainos

Omarin ja bin Ladenin olinpaikoista ristiriitaista tietoa

Bin Laden ja mullah Omar edelleen kadoksissa. Kiivaat taistelut riehuvat Tora Boran alueella.

Afganistania hallinnutta Taleban-liikettä vastaan taistelevat joukot etsivät yhä tänään liikkeen hengellistä johtajaa mullah Mohammad Omaria ja terrorismista syytettyä Osama bin Ladenia, mutta kummankaan olinpaikasta ei edelleenkään ole varmaa tietoa.

Afganistanin väliaikaishallinnon johtoon valittu Hamid Karzai on luvannut toimittaa Omarin ja bin Ladenin kansainvälisen oikeuden eteen. Karzai sanoi tänään kehottaneensa kaikkia afganistanilaisia etsimään kaksikkoa.

Karzain on kuitenkin epäilty sopineen Kandaharin antautumisneuvottelujen yhteydessä, että Omar saa paeta rauhassa kaupungista. Karzai vakuutti aiemmin tänään, ettei Omar ole enää Kandaharissa. Brittiläisten lehtitietojen mukaan Omar olisi kuitenkin pidätetty ja häntä pidettäisiin Kandaharissa kaupungin eilen haltuunsa ottaneen mullah Naqibullahin suojissa.

Pataanijohtaja Gul Aghan edustajan mukaan Omar on edelleen Kandaharissa. Myös Yhdysvaltain sotilasoperaatiota johtaja kenraali Tommy Franks totesi, ettei hänellä "ole syytä uskoa Omarin paenneen Kandaharista". -Kaikki Taleban-taistelijat ovat lähteneet, miksi hän olisi jäänyt, Karzai kuitenkin ihmetteli.

Tänään ei myöskään ollut selvää, mikä ryhmä Kandaharia hallitsee Talebanin vetäydyttyä. -Kandaharissa on nyt neuvosto, joka yrittää selvittää kuinka tilanne saadaan hallintaan, kertoi Gul Aghan tiedottaja Khalid Pastoon. Hänen mukaansa myös Afganistanin väliaikaiseksi pääministeriksi valittu Hamid Karzai ja Talebanin antautumista valvonut mullah Naqibullah ovat mukana neuvostossa.

Yhdysvallat jatkoi pommituksia


Yhdysvaltain pommikoneet jatkoivat tänään Tora Boran vuoristotukikohdan pommittamista Afganistanin itäosassa, kertoi paikalla oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja. Pommitus oli jatkoa koko yön jatkuneille ilmahyökkäyksille luolastotukikohtaa vastaan.

Tora Boraa piirittävien joukkojen afganistanilainen komentaja sanoi aiemmin uskovansa, että terrorismista syytetty Osama bin Laden piileskelee edelleen alueella. Komentaja Hazrat Ali sanoi tänään saaneensa luotettavia tiedustelutietoja, joiden mukaan bin Laden olisi edelleen Tora Borassa. -Kolme päivää sitten otimme vangiksi al-Qaidan taistelijan, joka kertoi Osaman oleskelevan täällä mutta siirtyneen vuoren huipulle. Luulen hänen olevan siellä, Ali sanoi rintamalinjalla. Alin mukaan hänen joukkonsa hyökkäävät tukikohtaan lähipäivinä, ja hän toivoi pystyvänsä pidättämään bin Ladenin jo pian.

Tänään osapuolet tulittivat toisiaan muun muassa kranaatinheittimillä. - Bin Ladenin al-Qaeda-järjestön taistelijoiden vastarinta on ollut kiivasta, Ali myönsi. Kandaharin valtauksen jälkeen Tora Boran alueelle on kuitenkin virrannut lisää Talebania ja al-Qaidaa vastaan taistelevia joukkoja.

Pakistan sanoi tänään lähettäneensä helikoptereita Afganistanin vastaiselle rajalle, jotta talebanit ja al-Qaidan jäsenet eivät pääsisi sitä kautta pakenemaan.

Rajoja avattu avustuskuljetuksille

Uzbekistan on suostunut avaamaan maasta Afganistaniin johtavan sillan humanitaarisen avun kuljetuksille. Asiasta kertoi Uzbekistanissa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell.

Presidentti Islam Karimovin kanssa neuvotellut Powell kertoi Uzbekistanin avaava neljän vuotta suljettuna olleen ns. ystävyyden sillan liikenteelle huomenna. Termezin kaupungin luona rajajoen ylittävä silta palvelee sekä maantie- että rautatieliikennettä.

Toinen Afganistanin rajanaapuri, Tadzhikistan, on niin ikään lupautunut avaamaan rajansa avustuskuljetuksille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.