Oman geenitestin tulos yllätti hyvinvointilääkäri Pippa Laukan: ”Olin kuin puulla päähän lyöty”

0:47

Geenitestit auttoivat Pippa Laukkaa ymmärtämään sukunsa historiaa.

Videolla Pippa Laukka kertoo, miten syömishäiriötausta vaikuttaa siihen, miten hän auttaa ihmisiä.

Olet mitä syöt -ohjelman juontaja, lääkäri Pippa Laukka sai ohjelman kuvausten aikana yllättävää tietoa omasta perimästään. Geenitesteissä selvisi, että hänen perimänsä suurentaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen 99 prosenttia. Hänellä on siis kaikki diabetekselle altistavat geenit.

Laukka kertoo MTV.fin haastattelussa, että tulos yllätti hänet täysin.

– Olin kuin puulla päähän lyöty. Ajattelin, ettei tämä ole todellista. Minulla on aina ollut sairausalttius, enkä ole tiennyt siitä mitään.

Laukka ei kuitenkaan kokenut tulosta pelottavana tai ahdistavana. Pikemminkin tiedot geeniperimästä motivoivat häntä pitämään yllä terveellisiä elintapoja.

– Niin kauan, kun elän terveesti, ei ole mitään hätää. Jos olisin ylipainoinen, tulos varmasti motivoisi muuttamaan elintapoja, sillä geenien vuoksi on iso riski sairastua.

Geenitestin tulokset auttoivat Laukkaa myös ymmärtämään paremmin sukunsa historiaa. Huonon geeniperimän vuoksi useilla hänen jo edesmenneillä sukulaisillaan oli diabetes, vaikkei kukaan ollut ylipainoinen.

– Tiedon myötä ymmärrän paremmin, miksi isoisäni sairastui, vaikka liikkui ja söi normaalisti.

Geenitestit tehtiin myös ohjelman päähenkilöille. Tuloksista selvisi, ettei ylipainosta voi syyttää geenejä, vaan heidän kohdallaan se johtuu huonoista elintavoista. Laukka suositteleekin geenitestien tekemistä kaikille, jotka epäilevät ylipainonsa johtuvat huonoista geeneistä.

– Sellaista kuulee tosi paljon, vaikka tutkimusten mukaan vain alle 10 prosenttia lihavuudesta johtuu geeniperimästä, hän toteaa.

Olet mitä syöt AVAlla keskiviikkoisin klo 21.

Juttua muokattu 16.10. klo 8.15. Tarkennettu, että perimä suurentaa riskiä sairastua diabetekseen. Korjattu, että useilla Laukan sukulaisilla oli diabetes.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja