Mainos

Omalääkärijärjestelmää ehdotetaan laajennettavaksi

Terveydenhuollon toimivuutta ja asiakkaan aseman parantamista pohtineiden selvitysmiesten mielestä omalääkärijärjestelmä pitäisi ottaa käyttöön kaikissa kunnissa viimeistään vuonna 2000. Nyt väestövastuun piirissä on noin puolet suomalaisista.

Sosiaaliministeri Terttu Huttu-Juntuselle (vas.) ehdotuksensa jättäneet selvitysmiehet parantaisivat potilaan asemaa mm. karsimalla potilasasiamiesjärjestelmästä sitä nykyisin vaivaavat heikkoudet. Hoitotakuu ei sen sijaan ole heidän mielestään osoittautunut toimivaksi sen enempää kansainvälisissä kuin kotimaisissakaan kokeiluissa.

Kustannussäästöjä selvitysmiehet hakevat ennen kaikkea päällekkäisyyksien purkamisesta. Tuntuvia säästöjä odotetaan Helsingin kaupungin erikoissairaanhoidon ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan toiminnan yhdistämisestä, joka selvitysmiesten mielestä pitäisi toteuttaa vuoden 2000 alkuun mennessä.

Avohoitoa olisi kehitettävä muuttamalla asiakasmaksuja niin, että avopalvelut tulisivat aina myös asiakkaille laitoshoitoa edullisemmaksi.

Terveydenhuollon kenttää tutkineet selvitysmiehet löysivät työnsä aikana paljon alueellista eriarvoisuutta, suuria kustannuseroja sekä turhaa päällekkäisyyttä, vaikka terveydenhuollon perusta olikin heidän mielestään kunnossa.

Selvitysmiehet pitävätkin erittäin tärkeänä, että jokaisen kunnan terveysmenot käydään yksityiskohtaisesti läpi ja katsotaan missä kohdin kunta poikkeaa keskiarvoista. Myös tiedot potilasjonoista pitää saada vertailukelpoiseen muotoon ja jonojen seuranta olisi aloitettava jo tämän vuoden aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.