Mainos

Kaavoitukselle kritiikkiä: "Rakennettu väärään paikkaan ja liian suurille tonteille"

Viime vuonna Suomessa aloitettiin noin 8 000 pientalohanketta. Määrä on pudonnut lähes puoleen 2000-luvun alkuvuosista. Sen sijaan kerrostalojen määrä kasvaa.

Rakennustutkimuksen toimitusjohtaja Aarne Jussilan mukaan rakentaminen on keskittynyt kaupunkeihin, joihin ei ole kuitenkaan kaavoitettu tarpeeksi tontteja pientaloille.

– Kaupungistumiskehitys on käynnissä. Kaupunkien kaavoitus on tehty kerrostaloille, ei pienemmille taloille. Kysymys on tonttipulasta, Jussila sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Jussila kritisoi Suomen kaavoituspolitiikkaa.

– Vuosikymmeniä kaavoitus on lähtenyt siitä, että taajamien ja kuntien keskustoihin suunnitellaan ensin kunnantalot, kirkot, palvelut ja kerrostalot. Vähän etäämmällä keskustasta ovat rivitalot. Sen jälkeen mennään metsään, missä on pientaloalue, mutta ei palveluita.

– Kaavoitus on Suomessa 50 vuotta ajasta perässä. On rakennettu väärään paikkaan ja aivan liian suurille tonteille. Kaupungistumisen myötä pientalot pakotetaan rakentamaan kauas metsään. Pitäisi päästä rakentamaan keskustaan. Vähän vapaammin ja suuremmilla rakennusoikeuksilla.

Pienet asuntokunnat eivät suosi pientalorakentamista

Rakennustutkimuksen arvion mukaan pientalon rakentaminen maksaa Suomessa tontteineen noin 375 000 euroa.

– Tästä summasta valtion kassaan kilahtaa noin 135 000 euroa. Tämän jälkeen voi vain ihmetellä, että meillä ei pientalorakentamista ymmärretä.

Ympäristöministeriön rahoitusylijohtaja Timo Tähtisen mukaan Suomessa on 75 prosenttia pieniä, yhden tai kahden hengen asuntokuntia. Tämä asumismuoto suosii siten kerrostalorakentamista, jonka määrä on kasvanut tasaisesti.

– Myös ikääntyvien, palveluita lähellä tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa. Nämä seikat ovat yksi pientalorakentamista hidastava tekijä.  

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.