Mainos

Omakotitalotonttien kysyntä ja hinnat nousevat

Pääsyynä tonttien niukkuuteen kunnat pitävät kuntien vähäistä raakamaan omistusta sekä tonttimaan hintatasoa.

Omakotitalotonttien kysyntä kasvaa edelleen. Eniten kysyntä kasvaa keskisuurissa kunnissa ja pääkaupunkiseudun kehyskunnissa. Tonttien tarjonta ei kuitenkaan tule lähivuosina vastaamaan kysyntää, selviää Kuntaliiton ja ympäristöministeriön keräämästä barometrista.

Omakotitalotonttien tarjonta on niukkaa varsinkin pääkaupunkiseudun ympäristössä ja kasvukeskuksissa. Ongelmana on, että yksityisten maanomistajien tontteja ei saada markkinoille, eivätkä kysyntä ja tarjonta kohtaa. Omakotitonttien kysyntä on ylittänyt tarjonnan koko 2000-luvun ajan.

Syynä niukkuuteen kunnat pitävät myös kuntien vähäistä raakamaan omistusta sekä tonttimaan hintatasoa. Keskisuurissa kunnissa ongelmana pidetään myös kaavoitetun tonttimaan kunnallistekniikan rahoittamista.

Sekä asunto- että toimialatonttien hintojen odotetaan nousevan hieman lähiaikoina. Asuntotonttien osalta suurinta hintojen nousua ennakoidaan pääkaupunkiseudulle.

Myös vapaarahoitteisten rivitalo- ja kerrostalotonttien kysyntä jatkaa kasvuaan. Toimialatonttien kysynnän kasvu on suurinta keskisuurissa kunnissa ja kasvukeskuksissa.

Tonttibarometri perustuu kuntien maapolitiikasta vastaavilta viranhaltijoilta viime syksynä kerättyihin näkemyksiin. Mukana ovat 94 kunnan tiedot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.