Omakotitalon ulkomaalaus

Kestävän ulkomaalauksen mahdollistaa vain kestävä puutavara. Talon ulkoverhouksessa ei puutavaran laadussa kannata pihistellä. Hyvälaatuista lautaa ei sinänsä edes tarvitse käsitellä - tietenkään se ei kestä yhtä pitkään kuin suojattu, ja muuttuu ajan mittaan harmaaksi. Mutta oikeassa ympäristössä sekin saattaa olla kaunista. Suositeltavinta tietysti on suojata puu maalaamalla; eihän tuo harmaa savupirtinsävy oikein sovikaan muualle kuin erämaahan.

Kuten muussakin maalauksessa, puu pohjustetaan ensin. Nykyisin on tosin yhä yleisempää se, että verhouslauta tulee jo valmiiksi pohjamaalattuna. Sellainen lauta tietysti maksaa enemmän, mutta jokainen talonsa kerran maalannut arvaa kyllä, millaisesta ajan säästöstä on kysymys. Lisäksi ei tarvitse kantaa huolta puun kutistumisen mahdollisesti aiheuttamista, maalamattomista raidoista verhouslautojen väleissä.

Maalinvalmistajan ohjeiden noudattaminen on itsestäänselvyys. Alan liikkeissä hyllyt suorastaan pursuvat toinen toistaan parempia ohjeita ja esitteitä ja ellei sekään riitä, isoilla maalitehtailla on omat puhelinneuvojansa.

Ulkomaalaus suoritetaan kolmeen kertaan: pohjustus omalla maalityypillään, välimaalaus ja pintakerros pintamaalilla. On tosin joitakin maalityyppejä - esimerkiksi keittomaalit - jotka tuottavat riittävän lopputuloksen kertasivelyllä.

Ellei tavara ole valmiiksi pohjamaalattua, pohjamaalaus voidaan - ja kannattaa - tehdä ennen lautojen kiinnittämistä. Maalauksen sijaan voidaan myös tehdä kuultokäsittely. Ulko-olosuhteissa se voidaan tehdä kuultomaaleilla tai erilaisilla puunsuoja-aineilla.

Oikea maali ulkopintaan on tunnetusti kiivaan kestokeskustelun aihe, josta puhuttaessa on varmasti tyhjennetty tuoppeja enemmän kuin maalipurkkeja. Lyhyestä virsi kaunis: vaihtoehtoja on runsaasti ja jokaiselle aikansa, paikkansa ja kohteensa.

Teki millä teki: tärkeintä on huolehtia siitä, että puualusta on riittävän kuiva ja puu hyvälaatuista - ja verhouksen takana riittävä tuuletusrako

Maalaa kunnolla - maalaat harvemmin

Pohjamaalin on hyvä olla sävyltään lähellä pintamaalia. Tämä ei todellakaan ole ongelma: pohjamaalin voi sävyttää täsmälleen saman sävyiseksi kuin pintamaalin.

Kuvissa näkyvää taloa väritti maalarimestari Martti Kopisto Teknos Oy:stä. Näin jutteli mies tekemisen lomassa:

"Tässä on talopaketti, jossa on teollisesti valmiiksi pohjamaalatut seinät. Kyseessä on alkyydipohjainen pohjamaali, jolloin sen päälle käy öljy- tai akrylaattimaali. Valinta on vapaasti rakentajan harkittavissa.

Periaatteessa tämä talo säilyy tällä pohjamaalilla vaikka talven yli. Sen voi maalata vaikka seuraavanakin keväänä. Tietysti olisi hyvä käydä sahauspinnat - esimerkiksi lautojen päät - läpi vaikka peruskyllästeellä; mieluiten kuitenkin ihan pohjamaalilla. Muuten vaarana on kosteuden imeytyminen puuhun sitä kautta.

Varsinainen maalaustyö tehdään ylhäältä alaspäin. Aivan ensimmäisenä maalataan kuitenkin naulankannat ruosteenestomaalilla ja vasta sen kuivahdettua ruvetaan vetämään pintamaalia laudan selkään. Työvälineenä on iso sivellin.

Maalaamaan ei pidä ryhtyä kuin kunnon olosuhteissa. Ilmankosteuden on oltava alle 80% ja lämpöä mielellään ympäri vuorokauden yli 10 astetta, ettei tule ongelmia kostumisessa, kastumisessa - eikä varsinkaan jäätymisessä.

Maalattava pinta ei saa koskaan olla suorassa auringonpaisteessa! Työ on jaksotettava niin, että taloa kierretään varjon puolella pysytellen.

Seinä maalataan lauta kerrallaan ylhäältä alaspäin. Tekniikka on se, että maali hierotaan siveltimellä tiukasti kiinni puun pintaan. Perussääntönä on se, että on parempi sivellä kahdesti ohut kerros kuin kerran liian paksu. Siveltimen kulkua kannattaa tarkkailla ja ohentaa maalia säännöllisin väliajoin. Näin pinnasta saa varmasti peittävän ja tartunta on hyvä."

Joskus näkee, että talo on hyvinkin pitkään pohjamaalilla. Kun se sitten kolmen, neljän vuoden päästä maalataan pintamaalilla, puu on usein päässyt jo hiukan kelottumaan. Miten silloin toimitaan?

"Silloin siirrytään huoltomaalaukseen: tehdään pesut, mahdollinen homeen poisto, yleinen pinnan puhdistus ja uusi pohjamaalaus. Edetään toisin sanoen aivan kuten huoltomaalauksessa.

Etelä- ja länsisivut alkavat vaatia huoltomaalausta ensimmäisinä. Heti kun niihin alkaa ilmestyä pientä hilsettä, on otettava kiltisti raspi käteen ja pantava paikkaa päälle. Jos puupinta paljastuu, voi hyvin käyttää myös kyllästettä. Ja sitten vedetään pohjamaali ja pintamaali.

Tyypillinen huoltomaalausväli oikein tehdylle ulkomaalaukselle on kymmenen vuotta."

Lue myös:

    Uusimmat