Mainos

Omakotitalon päätyyn kaksio

Uusi seurantakohteemme on 1950-luvulla rakennettu kivinen, suurehko omakotitalo, joka on jaettu useammaksi asunnoksi. Rakennus on uusittu ulkoa täysin - vesikatot, julkisivut, ikkunat - eivätkä sisäpinnatkaan ole huonossa kunnossa. Nyt remontoidaan talon toinen pääty, jossa on kaksi sisääntuloeteisen erottamaa huonetta. Keittiötä siellä ei ole enempää kuin pesutilojakaan.

Suunnittelijan kanssa on päädytty sijoittamaan keittiö toisen huoneen komeroiden tilalle, sillä ne vievät nyt peräti metrin syvyisen tilan. Ne puretaan pois, mutta niiden hyväkuntoiset, kauniit koivuovet puitteineen pannaan visusti talteen ja kierrätykseen. Nättejä kuin mitkä, eikä samanlaisia saa enää mistään...oivallista tavaraa vaikka kakkosasuintoon tai kesämökille. Tällaista erilaisten rakenneosien kierrätysmahdollisuutta kannattaa pitää silmällä aina vanhaa uusiessaan.

Saunan sijoittamiseen oli useampiakin vaihtoehtoja: vanhan eteisen paikalle, kellariin vievien portaiden päälle - kellarissa on pelkkä tekninen tila ja sinne päästään ulkokauttakin - vai kokonaan kellariin. Pitkällisen puntaroinnin jälkeen päädyttiin viimeiseen vaihtoehtoon senkin takia, että jakamalla huonetilat uudelleen saadaan aikaan hyvä, ehjä kaksio.

Tämän ikäisissä rakennuksissa on aina teetettävä asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Sen saa tehdä vain asiantuntija, sillä maallikko ei osaa tunnistaa kaikkia asbestia mahdollisesti sisältäviä rakennusaineita. Jos asbestia löytyy, purkutyö on teetettävä erikoisliikkeellä, joka osaa tehdä niiden vaatimat suojaukset alipaineistuksineen ja osastointeineen - puhumattakaan tekijän itsensä suojaamisesta! Täältä asbestia ei löytynyt ainakaan nyt remontoitavista kohdista, joten purkutöissä pärjätään tavanomaisilla hengityssuojaimilla ja suojalaseilla.

Kun tehdään reikiä puu- tai kiviseiniin, kattoon tai lattioihin, johdot ja putket niiden sisältä etsivä tutka on kerrassaan korvaamattoman kätevä apulaite. Sillä voidaan myös etsiä puuseinästä koolingit silloin, kun halutaan kiinnittää seiniin jotain painavampaa tavaraa. Vesi- ja sähköjohtojen paikan tietäminen ennen poran liipaisimen painamista saattaa säästää todella isolta laskulta, varsinkin kun käyttökelpoisen tutkan saa alle sadalla eurolla.

Kuvassa näkyvän mallin merkkivalo palaa punaisena ilmaistessaan metallia; sähköjohdon se ilmoittaa piipittämällä ja välkkymällä. Tämä on käytännössä välttämätön työkalu jokaiselle remonttia tekevälle, olipa kyseessä kerrostaloasunto tai omakotitalo.

(JKA 5.1.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.