Omakotitalon omistaja voi olla myös sähkön myyjä

Kiinteistökohtainen energiantuotanto yleistyy lähivuosien aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa omakotitalon omistaja voi hallita asumisensa ja liikkumisensa sähkönkulutusta ja jopa myydä sähköä eteenpäin. Tähän näyttää mallia VTT:n Ouluun rakentama tutkimusympäristö, joka tuottaa asumiseen ja autoiluun tarvittavan energian omalla aurinko- ja tuulivoimalla.

-Paikalliset voimalaitokset yleistyvät viiden vuoden sisällä. Suomalaiset ovat kiinnostuneet uusiutuvasta energiasta, joten valmiutta tähän on, arvioi VTT:n erikoistutkija Klaus Känsälä.

VTT tutkii ja kehittää kiinteistökohtaista energiantuotantoa toimitilojensa yhteydessä sijaitsevassa asunnossa, joka on vierailevien tutkijoiden käytössä. Rakennuksen katolle on asennettu 5,5 kilowatin tuulivoimala ja noin 25 neliömetrin laajuinen 4 kilowattia tuottava aurinkokennosto, joiden avulla asunnossa voi asua noin kaksi päivää ilman ulkoista energiaa.

Känsälän mukaan asunnossa on yhdistettynä sähkö- ja tietoverkko. Näin tutkijat pääsevät seuraamaan asukkaan valintoja ja niiden vaikutusta sähkönkulutukseen.

Sähköautosta virtaa löylyihin

Koeasunnossa on kiinnitetty erityistä huomiota valaistukseen, johon Känsälän mukaan kuluu asumisen energiasta jopa noin kolmasosa. Asunnossa esimerkiksi valaistus himmenee automaattisesti, kun ulkona on kirkasta.

VTT:llä on käytössään myös sähköauto, johon energia saadaan omasta voimalaitoksesta.

-Autoa voidaan käyttää jatkossa yhä yleisemmin myös energiavarastona. Sähköauton akulla voisi esimerkiksi saunoa reippaasti yli kolme tuntia, Känsälä havainnollistaa.

Hänen mukaansa paikallisella energiatuotannolla pystytään parantamaan sähkön tuotantovarmuutta pitkäaikaisten sähkökatkojen varalta.

Tulevaisuudessa paikallisten voimalaitosten sijaintipaikkoja voivat olla asuinrakennusten lisäksi esimerkiksi toimistorakennukset ja kauppakiinteistöt. Känsälän mukaan lähikiinteistöt voivat paikallisesti tasata energiankulutustaan.

-Esimerkiksi kaupassa energiankulutus on suurimmillaan päivällä, kun taas asuinkiinteistössä energiaa tarvitaan etenkin ilta-aikaan. Kuluttaja voi siis välillä ostaa ja välillä myydä sähköä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat