Mainos

Omakotitalojen kauppa kiihtyi alkuvuonna

Pientalokauppoja tehtiin alkuvuonna 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vapaa-ajan asuntojen hintojen nousu jatkuu jo kymmenettä vuotta.

Omakotitalojen kauppoja tehtiin alkuvuonna kiihtyvään tahtiin. Samalla pientalojen ja omakotitonttien hinnat jatkoivat selvää nousua, selviää Maanmittauslaitoksen tilastoista.

Pientalokauppoja tehtiin tammi-kesäkuussa 8900, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pientalojen kauppamäärät nousivat enemmän kuin muiden kiinteistöjen kaupat. Myytyjen pientalotonttien määrä nousi 6500:aan, mikä oli 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Selvää kiihtymistä oli myös peltokaupassa, mutta metsäkauppojen määrä nousi maltillisemmin.

Kiinteistökaupassa pyöri alkuvuonna rahaa yhteensä 3,6 miljardia euroa, missä kasvua viimevuotisesta oli peräti 35 prosenttia. Maanmittauslaitoksen arvion mukaan nousu selittyy lähinnä omakotitalojen ja -tonttien kaupan kiihtymisellä sekä hintojen nousulla.

Pientalojen hinnat nousivat kaava-alueilla keskimäärin 13 prosenttia ja haja-asutusalueella peräti 18 prosenttia. Keskihinta nousi kaava-alueella Tampereella peräti 207 000 euroon ja Vantaalla 238 500:aan. Helsingissä ja Oulussa keskihinta silti hieman laski.

Yksityisten myymien pientalotonttien hinta nousi koko maassa asemakaava-alueella yhteensä 10 prosenttia. Jopa Vantaalla päädyttiin jo 92 euron neliöhintaan, mutta Helsingissä ylittyi jo 170 euron raja.

Samaten vapaa-ajan asuntojen hintojen nousu jatkuu jo kymmenettä vuotta. Maanmittauslaitoksen mukaan isoimmat hinnat maksettiin Uudellamaalla, mutta isointa hintojen nousu oli Järvi-Suomessa ja varsinkin Etelä-Savossa. Rantamökki maksoi kaava-alueella alkuvuonna keskimäärin jo 75 000 euroa ja kaavan ulkopuolella 60 000 euroa. Kuivan maan mökkien hinta oli keskimäärin 30 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.