Mainos

Omakotitalojen kauppa hyytynyt – hinnat vajoavat

Asuntokauppaa leimaa yhä äärimmäinen varovaisuus. Varsinkin vanhojen omakotitalojen kauppa käy nihkeästi ja hinnat ovat laskeneet.

– Varovaisuus näkyy erityisesti kalliimpien perheasuntojen ja omakotitalojen kaupassa. Niiden kauppa on pysähtynyt liki kokonaan, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat ovat romahtaneet vuodessa liki 11 prosenttia. Muualla maassa hintojen lasku on ollut Tilastokeskuksen mukaan maltillisempaa, keskimäärin 1,9 prosenttia. 

Pääkaupunkisseudun hurjaa hintojen laskua selittää osaltaan kauppojen vähäinen määrä. Loka-joulukuussa pääkaupunkiseudulla myytiin vain 130 omakotitaloa. Pienessä määrässä yksittäisen kaupan vaikutus vertailussa voi olla iso.

Näin varsinkin nyt, kun kaikkein kalliimpien, yli miljoonan euron omakotitalojen kauppa on liki pysähtynyt.  

Huono taloustilanne ei innosta myymään ja monet odottavat, että ajat paranevat. 

– Kalliissa asunnoissa asutaan jo nyt mukavasti, painetta vaihtamiseen ei välttämättä ole, joten he haluavat katsoa tilanteen yli, arvioi Hämäläinen.

Välittäjien vaihto hämärtää myyntiaikoja

Näppituntumalla näyttää siltä, että omakotitalojen myyminen kestää useita kuukausia ellei pidempäänkin. Tarkkaa tilastoa ei ole, koska asiakkaat vaihtavat aiempaa tiuhemmin välittäjää.

– Asunto voi olla ensin yhdellä välittäjällä myynnissä neljä kuukautta, sitten toisella neljä kuukautta. Jos asunto menee kaupaksi kolmannella välittäjällä 60 päivässä, se ei kerro myyntiajoista koko totuutta, selittää Hämäläinen.

Kalleimpien omakotitalojen markkinaa hillitsee myös käänteinen Nokia-ilmiö eli yllätysmiljonäärejä on aiempaa vähemmän.

– Yritysten tuloksista ei nyt jaeta entiseen malliin isoja tulospalkkioita ja optiopotteja, mikä hillistee varsinkin luksuksen ostamista, arvoi Hämäläinen. 

Omakotitalokauppaa varjostaa myös iso korjausvelka. 

– Ostajat miettivät teknisiä korjaustarpeita. Epäillään onko talo kunnossa, ettei löydy hometta tai muuta yllättävää, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.