Mainos

Omakotiasujat tyrmäävät suunnitelmat energiatodistuksista

Suunnitelmat asuntojen energiatodistuksista ovat saaneet tyrmäävän vastaanoton omakotitaloissa asuvilta. Energiatehokuustodistukset toisivat jopa 1000 euron lisäkulut asukkaille.

Ympäristöministeriön suunnitelmat asunnoilta ja taloilta vaadittavasta energiatehokkuustodistuksesta ovat saaneet tuoreeltaan tylyn vastaanoton omakotiasujilta. Jopa tuhannen euron hintaista todistusta pidetään tarpeettomana lisäkuluna. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam vetoaa asian keskeneräisyyteen eikä halua kommentoida suunnitelman yksityiskohtia.

Arviolta 100- 1000 euron hintaista energiatehokkuustodistusta tarvittaisiin asunnon myynti- tai vuokraustilanteessa. Omakotiasujien mielestä kyseessä on vain tarpeeton lisämenoerä jo valmiiksi hinnakkaiden kuntokartoituksien oheen. Omakotitaloille todistus tulisi kalliimmaksi kuin kerrostaloille, koska maksajia on vähemmän.

- Se kuulostaa siinä mielessä paljolta, jos se on paperi, joka ei tuo mitään hyötyä kiinteistön pitoon. Se on pelkkä maksu, sanoo Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen.

Asiasta vastaava ympäristöministeri Jan-Erik Enestam ei halua kommentoida aihetta.

- Se on EU-direktiivi ja se pitää meilläkin soveltaa, Enestam toteaa.

Enestamin mukaan hänellä ei ole tietoa siitä, minkä hintainen energiatehokkuustodistus tulisi olemaan omakotiasujalle.

Energiatehokkuustarkastuksessa käydään läpi rakennuksen vaippa, lämmitys ja ilmanvaihtojärjestelmä. Lisäksi todistukseen on liitettävä suositukset siitä, miten rakennuksen energiatehokkuutta voidaan lisätä. Parannuksiin ei kuitenkaan velvoiteta.

- Edelleenkin on se peruskysymys auki, kuka energiatodistuksia laatii ja se ammattikunta Suomesta puuttuu. Ja kun se on taloudellista toimintaa, epäilemättä kannattavaa liiketoimintaa, arvelee Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen.

Laki on tarkoitus saada aikaan vuodenvaihteeseen mennessä. Ensimmäisenä se koskisi myytäviä tai vuokrattavia omakotitaloja. Seuraavana vuonna energiatodistus vaadittaisiin myös kerrostaloilta ja vuonna 2008 liikerakennuksilta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.