Mainos

Omakotiasuja tarkastaa jatkossa itse kotinsa paloturvallisuuden

13:37

Omakotiasukkaat ja mökkiläiset tekevät palotarkastuksensa pian itse.

Sisäministeriön arvion mukaan yli puolet Suomen pelastuslaitoksista on jo ottanut tai ottaa pian omavalvonnan käyttöönsä. Vastuu valvonnasta säilyy pelastusviranomaisilla.

Omavalvontatarkastukset korvaavat palotarkastajan kymmenen vuoden välein suorittamat tarkastukset pientaloissa.

Omavalvontatarkastuksen avuksi pelastuslaitos postittaa asukkaille tarkastusohjeen ja pientalon paloturvallisuusoppaan, joissa kerrotaan keskeiset tarkastuskohteet. Nykyisten suunnitelmien mukaan omavalvontalomake tulee täyttää noin viiden vuoden välein.

Omavalvontalomakkeeseen listattuja tarkastuskohteita ovat esimerkiksi tulisijat, hätäuloskäynnit, palovaroittimien määrä ja osoitenumeroinnin näkyvyys.

Rakennusalalla työskentelevää omakotiasujaa tarkastushaaste ei pelota.

– Minä pystyn tekemään kaikki. Mutta muutamia kohtia tässä on, mitä suurin osa ihmisistä ei pysty, sanoo Ari Henriksson.

Omavalvonnan toivotaan parantavan turvallisuutta

Uudistuksen toivotaan parantavan paloturvallisuutta.

– Pyritään tavoittamaan asukkaat useammin ja pyritään sitouttamaan heidät tarkemmin turvallisuuteen, kertoo sisäministeriön ylitarkastaja Jarkko Häyrinen.

Uudistus helpottaa myös palotarkastajien työtä.

– Omakotitalojen valvonta on koko ajan laahannut koko Suomessa perässä että kiinteistöjä on niin paljon että nykyisillä resursseilla niitä ei pystytä tarkastamaan ja tämä on yksi keino saada siihen lisää potkua, sanoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Jarmo Soljasalo.

Palotarkastajan mukaan suurin osa kodeissa syttyneistä tulipaloista johtuu laitteiden käyttötavoista ja huolimattomuudesta.

– Sanoisin, että tänä päivänä suurimmat riskit lähtevät sähköpaloista. Pienkoneet vanhenevat, ja sitten niitä jätetään päälle, ne ylikuumenevat ja tulee ylikuormituksia, Soljasalo kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.