Mainos

Omaishoitajille halutaan lisää tukirahaa ja lomia

20:00

Omaishoitajien palkkiot ja lomaoikeudet ollaan kirjaamassa lakiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää omaishoitoon tuntuvia parannuksia, jotta nykyisestä kirjavasta käytännöstä päästään eroon.

Omaishoidon tuet vaihtelevat nyt kunnittain.

Tukea saa noin 40 000 omaishoitajaa. Lisäksi arviolta 20 000 vaativaa omaishoitotyötä tekevää ei saa lainkaan tukea. Monet eivät osaa sitä edes hakea.

Omaishoidon palkkioita halutaan korottaa

Kansallisen omaishoidon kehittämisohjelmassa esitetään, että omaishoito kirjattaisiin laissa subjektiiviseksi oikeudeksi.

Samalla hoitopalkkiot yhtenäistettäisiin nykyistä korkeammalle tasolle koko maassa. Tuen määrä vaihtelisi esityksen mukaan 500-1100 euron välillä hoidon vaativuudesta riippuen. 

Uudistukset toisivat puolen miljardin euron lisäkustannukset. Toisaalta julkinen talous säästäisi kalliista laitoshoidosta.

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta

Eero Eronen on toiminut vaimonsa omaishoitajana yli kymmenen vuotta. Nyt vaimo on sairaalajaksolla, ehkä lopullisesti.

Läheisen hoitaminen kotona on ollut raskasta mutta palkitsevaa. Vantaan kaupungin nihkeä omaishoidon tuen myöntäminen on sen sijaan hankaloittanut arkea.

Eerola ihmettelee sitä, koska omaishoitaja kuitenkin säästää kotikunnalleen pitkän euron, kun kalliita laitospaikkoja ei tarvita.

 - Kyllä kuntien talous romahtaisi täysin, jos omaishoitajia ei olisi. Ei niillä olisi hoitopaikkoja ja hoitajia riittävästi, arvioi omaishoitaja Eerola.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää, että omaishoito kirjattaisiin lakiin hoidettavan ja hoitajan subjektiiviseksi oikeudeksi. 

- Se takaisi yhdenvertaisuuden ja tarkoittaa sitä, että ne 60 000 hoitajaa, jotka tekevät tätä työtä, tulisivat subjektiivisen piiriin. Omaishoitajat saisivat palkkion ja lomat, eikä siinä olisi kuntakohtaisia eroja, luettelee työryhmän puheenjohtaja Elli Aaltonen Itä-Suomen hallintovirastosta.

 - Nykyjärjestelmässä on monenlaisia eriarvoistavia piirteitä ja juuri sen takia minusta perusteltua, että käynnistämme nyt välittömästi lainsäädännön valmistelun. Osa jää tulevan hallituksen tehtäväksi, lupaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.).

Tukea esitetään joko kuntien tai Kelan maksettavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.