Mainos

Omaishoitajien tuen leikkaaminen ihmetyttää Porvoossa

Porvoossa omaishoitajat ovat tyrmistyneet kaupungin aikeesta leikata rajusti omaishoidon tukea.

Talousahdingossa olevan kaupungin virkamiesjohto on esittänyt tuen karsimista puolella miljoonalla eurolla. Käytännössä tuen pariin jäisivät vain kaikkein vaativinta hoitoa tarvitsevien ihmisten omaishoitajat.

Kaupunginjohtaja Marcus Henricsonin mukaan tapaus on aiheuttanut paljon huomiota ja pahaa verta.

- Kyllä sen ymmärtää, koska läheishoitajat ovat sinänsä erittäin tärkeä ryhmä ja nämä heille maksettavat tuet ovat tärkeä tukimuoto. Mutta tämä tilanne on vain sellainen, että joudutaan kaikkia näitä ei-lakisääteisiä tehtäviä tarkastelemaan.

Henricson arvioi, että Porvoon kaupunki joutuu karsimaan tukea myös niiltä, joilla on jo voimassaoleva omaishoitosopimus.

Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtaja Merja Salanko-Vuorela pitää näitä aikeita huolestuttavina, suorastaan lain vastaisina.

- Nämä solmitut sopimukset pitää olla toistaiseksi voimassaolevia ja niissäkin on irtisanomisaika, mutta tällainen määrärahasyy on kestämätön irtisanomisperuste. Täytyy olla esimerkiksi niin, että hoitaja ei hoida kunnolla, eikä niin, että rahapulassa irtisanotaan nämä sopimukset.

Salanka-Vuorelan mukaan myös muissakin kunnissa ollaan karsimassa omaishoitajien tukea.

- Nämä nousevat joka vuosi esiin kun alkaa kukkaron pohja näkyä tai kun kaikki kunnan rahat on sidottu. Sitten katsotaan, että omaishoitajiltahan voidaan ottaa pois. Siihen nimenomaan luotetaan, että ilman sopimustakin he hoitavat kun on kyse ihmisten läheisistä.

Porvoon virkamiesjohdon esittelemä laaja säästöehdotus tähtää yhteensä 20 miljoonan euron säästöihin tänä vuonna. Tästä huolimatta kaupungin lainamäärä nousisi tänä vuonna vähintään 24 miljoonalla eurolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.