Mainos

Omaiset raivostuivat 9/11-museosta: “Kansallinen häpeä”

New Yorkissa pian avattava World Trade Centerin terrori-iskulle omistettu museo on suututtanut omaiset vaatimalla sisäänpääsymaksua ja sijoittamalla uhrien jäänteitä kellariin.

Syyskuussa 2001 tehtyä terroristi-iskua käsittelevässä museossa on esillä muun muassa alkuperäistä kalustoa, videotallenteita sekä yksittäisiä muistoesineitä. Rakennuksen kellariin, 70 metrin syvyyteen, on nyt siirretty myös uhrien yli 8 000 tunnistamatonta jäännettä.

– Tämä on häpeä. Kansallinen häpeä! Olemme vihaisia ja loukkaantuneita, puuskahtaa New Yorkin palolaitoksen, FDNY:n, apulaispäällikkö Jim Riches MTV Uutisille.

Riches menetti tuhoisassa iskussa palomiehenä työskennelleen Jimmy-poikansa ohella yli 340 kollegaansa. Päällikkö on kymmenen vuoden ajan aktiivisesti ajanut uhrien sekä omaisten asioita eri järjestöjen kautta.

– Meille luvattiin, että saamme yhdessä päättää, mitä jäänteille tehdään. Jimmyn ja 3 000 muun uhrin jäänteet tulisi olla kauniissa paikassa, esimerkiksi hautaholvissa museon aukiolla. Sitten kuulimme, että ne sijoitetaankin museon kellariin. Kellariin! Samaan paikkaan, jossa lillui Sandy-hurrikaanin jäljiltä ainakin 50 metriä vettä. Järkyttävää ja todella surullista. Meidät on petetty, Riches toteaa.

“Surumme ei ole Disneyland”

Suuttumusta on aiheuttanut sekin, että museon johto perii $24 dollarin (17.50 euron) sisäänpääsymaksun.

– Iskun jälkeen siivosimme jälkiä ja pelastimme henkiä. Monet meistä menehtyivät tai sairastuivat vakavasti. Meistä on hienoa, että ihmiset haluavat nähdä missä kaikki tapahtui. Kyseessä ainutlaatuinen asia ja toivotamme kaikki tervetulleiksi kunnioittamaan iskussa kuolleiden muistoa. Mutta sen tulisi olla ilmaista. Eihän hautausmaallekaan ole pääsymaksua. Tämä museo on pelkkää rahastusta, Riches sanoo.

Uhrien omaiset syyttävätkin nyt museon perustajaa, ex-pormestari Michael Bloombergia ahneudesta.

– Lahjoitimme heille lähimmäistemme omaisuutta. Minä annoin rakkaan Jimmyni kypärän. Nyt seuraan vierestä, kuinka Bloomberg kavereineen takoo sillä rahaa. Turisteja houkutellaan ihmettelemään niitä ainoita asioita, joita meillä on rakkaistamme jäljellä. Surumme ei ole mikään Disneyland, Riches sanoo.

Yli 700 miljoonaa dollaria maksanutta museota ovat kritisoineet myös New Yorkin poliisilaitoksen, NYPD:n, jäsenet. Paikallisia poliiseja kuoli iskussa yhteensä 50.

– Osa on sitäkin mieltä, että on ylipäänsä kummallista haudata ihmisiä paikkaan, jossa heidät niin raa’asti surmattiin, kommentoi entinen NYPD:n ylikonstaapeli Justin McCormack MTV Uutisille.

Yli 24 vuotta NYPD:in riveissä palvellut McCormack, 46, menetti terrori-iskussa useita ystäviään.

– Museon johtajien olisi pitänyt kuulla omaisia ja lähimmäisiä ensimmäisenä. Näinhän ei ole tapahtunut.

Omaiset ovat nyt vaatineet presidentti Barack Obaman väliintuloa. Valkoinen talo ei toistaiseksi ole ottanut asiaan kantaa. Myöskään museon johto ei halunnut kommentoida asiaa MTV Uutisille.

Terroristivideo ihmetyttää

Kiistanalaista hanketta kritisoivat myös paikalliset muslimit museossa esitettävän videon johdosta. Seitsemän minuuttia kestävä pätkä 9/11-iskut suunnitelleesta al-Qaidasta esittelee muun muassa jihadia, radikaali-islamisteja, terroristikoulutusta sekä organisaation johtajia. Videon nähneet muslimijärjestöt pitävät materiaalia erittäin kyseenalaisena.

– Videon esittäminen loukkaa koko yhteisöämme, Masjid Manhattan -moskeijan imaami Sheikh Mostafa Elazabawy kirjoitti museon johdolle osoitetussa julkisessa kirjeessään.

– Sivistymättömät vierailijat, jotka eivät ymmärrä al-Qaidan ja muslimien eroa, saattavat poistua paikalta ennakkoluulojen kera. Pelkäämme sen johtavan vihamielisyyteen tai jopa yhteenottoihin alueella elävän muslimiväestön kanssa.

World Trade Center tuhoutui terroristi-iskussa 11. syyskuuta 2001. Iskussa kuoli yli 2 700 ihmistä. Museo avataan New Yorkissa 21. toukokuuta.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.