Mainos

Omaiset pelkäävät pahinta Murmanskissa

Ydinsukellusvene Kurskin onnettomuus on hiljentänyt sekä Murmanskin että Kurskin ihmiset. Onnettomuusalus on nimensä mukaisesti Kurskin kaupungin kummialus, jossa palvelee nimenomaan useita Kurskin varusmiehiä. Kurskista alus saa myös suurimman osan elintarvikkeista. Kursk sijaitsee Etelä-Venäjällä ja rajoittuu Ukrainaan.

Kurski-sukellusveneturma

Murmanskissa puolestaan pidetään laivaston miehiä lähes omina poikina, vaikka he olisivat muualta kotoisin. Venäjän laivasto ei ole julkistanut Kurskissa olevien henkilöiden nimiä. Siksi varusmiesten omaiset eivät välttämättä edes tiedä, että heidän poikansa on onnettomuusaluksella. Keskiviikkona ilmoitettiin, että onnettomuusaluksella onkin 118 ihmistä, eikä 116 niin kuin aluksi kerrottiin. Eräiden arvailujen mukaan varusmiehiä olisi aluksella suunnilleen yhtä paljon kuin upseereita. Varsinaisen miehistön lisäksi aluksella on myös kymmenkunta laivaston esikunnan korkeaa upseeria, jotka olivat seuraamassa sotaharjoitusta. Murmanskilaisten toimittajien mukaan nimenomaan Kurskilla oli sotaharjoitusten esikunta.

"Pääsen Kurskilla merelle"

Kurskin sukellusveneturma, omaiset pelkäävät pahinta

-En tiedä, onko poikani Kurskissa, kertoi Anna Kubikova RTR-televisioaseman lähetyksessä tänään. Kurskilainen äiti oli kuitenkin huolissaan, sillä poika suorittaa varusmiespalvelustaan Pohjoisessa laivastossa. Toinen kurskilainen äiti kertoi saaneensa pojaltaan kirjeen, jossa tämä kertoi ylpeänä pääsevänsä Kurskilla merelle. Nyt äiti odottaa joka minuutti uutisia onnettomuuspaikalta. Venäläiset televisioasemat ovat kertoneet kuuman linjan puhelinnumeron, josta omaiset voivat tiedustella Kurskissa olevien merimiesten nimiä. Sieltä he kuulevat myös, miten pelastustöissä edistytään. Monet omaiset ovat jo matkustaneet Murmanskiin ja laivaston tukikohtaan Severomorskiin. Heidät on majoitettu lääkintälaivalle, joka on valmiina lähtemään merelle heti, kun ensimmäiset miehet on saatu sukellusveneestä ylös. Laivalla on yli 200 potilaspaikkaa ja hyvä varustus, kerrottiin laivaston päämajasta.

Kun pelastustyöt ovat ensimmäisen vuorokauden aikana epäonnistuneet, omaiset tarvitsevat entistä useammin psykologien apua. Merimiesten kohtaloa seurataan koko Venäjällä suurin odotuksin. Venäjällä on kuitenkin jo totuttu katastrofeihin ja onnettomuuksiin, joten ulkopuoliset ovat vielä hyvin rauhallisia. Onnettomuusaluksella olevia muistivat myös Venäjän ortodoksisen kirkon piispat, jotka pitävät Moskovassa kokoustaan. Eilen he keskeyttivät kokouksensa ja pitivät rukoushetken merimiesten pelastumiseksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.