Mainos

Omaisen kosketus on keskoselle tärkeä kivunlievittäjä

Vanhemmat pääsevät osallistumaan sairaalassa olevan keskosvauvansa hoitoon yhä liian vähän, arvioivat tutkijat. Heidän mukaansa kehittämistä on edelleen etenkin osastojen hoitokäytännöissä.

- Monet hoitajat haluavat suojella vanhempia kivun näkemiseltä, ja siksi he saattavat tehdä toimenpiteet jo ennen vanhempien tuloa osastolle. Näytteenotto voidaan tulla tekemään jo aamuseitsemältä, jolloin vanhemmat eivät ole vielä paikalla, dosentti, tutkija Tarja Pölkki Oulun yliopistosta sanoo.

(MTV3 - STT)

Vanhempien osallistuminen keskoslapsensa kivunhoitoon on tarpeen, sillä isän tai äidin kosketuksen on todettu olevan hyvä kivunlievittäjä. Yksi hyväksi osoitettu kivunlievityskeino on myös käsikapalo. Siinä vanhemmat kokoavat lapsen lämpimin käsin sikiöasentoon kivuliaan toimenpiteen ajaksi.

Keskosille joudutaan ensimmäisten elinviikkojen aikana tekemään päivittäin useita kipua tuottavia toimenpiteitä. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty mittari, jonka avulla keskosten kivunhoidon tarve voidaan arvioida entistä luotettavammin. Sen käyttöä on tarkoitus laajentaa muualle Suomeen ensi vuonna.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.