Mainos

Omaghin pommin takana entinen IRA:n aktivisti

Pohjois-Irlannin pommi-iskusta epäiltyä sirpaleryhmää, Todellista IRA:ta, johtaa tiettävästi Irlannin tasavaltalaisarmeijan eli IRA:n entinen huoltopäällikkö. Kyseessä sekä Pohjois-Irlannin että Irlannin poliisin tuntema fanaattinen keski-ikäinen liikemies, joka vastasi suurimman katolisen sissijärjestön IRA:n asevarikoista. Hän erosi IRA:sta, kun järjestö asettui kannattamaan rauhanprosessia ja julisti tulitauon heinäkuussa 1997.

Britannian viestimet eivät ole oikeudellisten seuraamusten pelossa paljastaneet miehen nimeä, mutta ovat kertoneet, että hän asuu Loughin kreivikunnassa Irlannin rajan lähellä ja on ollut 25 vuotta mukana sissitoiminnassa. Mies asuu erossa vaimostaan kansallismieliseen belfastilaiseen perheeseen kuuluneen naisen kanssa.

Poliisikaan ei ole paljastanut Todellisen IRA:n johtajaksi epäillyn miehen nimeä. Muuan nimettömänä esiintynyt poliisimies kertoi kuitenkin toimittajille:
-Hän on häikäilemätön, taipumaton roisto, joka ei tunne minkäänlaisia omantunnontuskia. Hän on valmis mihin tahansa - ja tarkoitan todella mihin tahansa.

Poliisin mukaan epäilty entinen huoltopäällikkö suostutteli viime syksynä useita kymmeniä IRA:n jäseniä eroamaan IRA:sta ja liittymään Todelliseen IRA:han. Todelliseen IRA:han kuuluu Irlannin pääministerin Bertie Ahernin mukaan enintään sata jäsentä, jotka ovat vannoneet jatkavansa väkivaltakampanjaa brittihallinnon lopettamiseksi. Todellinen IRA teki ensimmäisen pommi-iskunsa viime syyskuussa pääasiassa protestanttisessa Markethillin kylässä. Harvat kiinnittivät kuitenkin järjestöön huomiota ennen kuin se antoi toukokuussa ensimmäisen julkisen lausuntonsa.
-Tulitauko, joksi vanha johto sitä kutsui, on ohi ja sotakoneistomme suunnataan jälleen brittejä vastaan, Todellinen IRA julisti. IRA oli lausunnon mukaan rikkonut sääntöjään liittymällä tulitaukoon vaatimatta ensin brittihallinnon lopettamista. Poliisi uskoo Todellisen IRA:n toimivan etupäässä Irlannin pohjoisosasta Pohjois-Irlannin rajan läheltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.