Mainos

"Oma vihkikaava olisi ollut selkeämpi ratkaisu uusperheille"

Moni uusperhe on toivonut, että kirkollisessa vihkikaavassa otettaisiin myös uusperheet huomioon. Piispainkokous päätti tänään, että vihkikaavaan ei tehdä muutoksia, mutta perheiden toiveita huomiodaan muutoin. 

Riikka Mäkelä on piispainkokouksen linjaukseen tyytymätön. Hän olisi halunnut, että uusperheille olisi tehty oma vihkikaavansa, jonka perheet oleisivat voineet halutessaan valita. 

- Nyt uskon, että papit eivät jatkossakaan tiedä, miten vihkitilaisuutta voisi muuttaa uusperheille sopivaksi. Olisi ollut selkeämpää, jos uusperheet olisivat voineet valita kaavan. Mielestäni uusperheet eivät tiedä vihkitilaisuuden muuntelumahdollisuudesta tarpeeksi, koska papitkaan eivät tiedä, Mäkelä perustelee. 

Riikka Mäkelä vihittiin kirkossa naimisiin vuonna 2006. Uusperheeseen kuului Mäkelän kaksi lasta aiemmasta liitosta ja miehen neljä lasta aiemmasta liitosta. Lisäksi heillä oli 1-vuotias yhteinen lapsi. Mäkelälle vihkitilaisuudesta jäi positiivinen kuva, sillä heillä oli käytössä Uusperheiden Liiton laatima vala vihkitilaisuuteen. 

- Valan mukaan pappi kysyi ennen varsinaista vihkikaavaa meiltä molemmilta erikseen, haluammeko ottaa suojeluksen piiriin myös kumppanin lapset. 

- Koin, että jos tuleva mieheni olisi sanonut, että en tahdo, me emme olisi voineet avioliittoa solmia, Mäkelä sanoo. 

Mies vastasi myöntävästi ja vihkiminen jatkui varsinaisella kirkollisella vihkikaavalla. 

- Näin valan antamisen isona viestinä myös lapsille. Ei ole kyse pelkästään siitä, että meistä tulee aviopari, vaan että myös lapset kuuluvat meidän perheeseen ja me huomioidaan myös heidät. Samalla otan oman suojelukseni piiriin myös puolisoni lapset ja hän ottaa minun lapseni. Oli myös tärkeää, että sukulaisemme näkivät, että puolison lapset tulivat suvun piiriin mukaan. Siihen ei mielestäni pelkkä rukous olisi riittänyt, vaan se että me kerroimme asian,  Mäkelä sanoo.

Uusperheiden huomioiminen kirkollisessa vihkitilaisuudessa koskettaa monia, sillä Suomessa on yli 50 000 uusperhettä. Näissä perheissä on noin 110 000 alle 18-vuotiasta lasta. 

 

Haastateltavan nimi jutussa on haastateltavan toivomuksesta muutettu. 

Vihkitilaisuutta voi jatkossakin muunnella esimerkiksi Uusperheiden Liiton tarjoamien esimerkkien avulla.  Uusperheiden asioista, muun muassa vihkimisestä, saat tarkempaa tietoa Uusperheiden liiton nettisivuilta

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.