Olympiatuli sytytettiin, Kiinan tv leikkasi mielenilmauksen

Olympiatuli sytytettiin sunnuntaina Kreikassa perinteisin menoin.

Sää oli pilvinen, mutta antiikin ajan tavoin pukeutunut ylipapitar sytytti tulen puoliltapäivin, kun pilvipeite avautui hetkeksi. Sytytysseremonia tapahtui Heran temppelin edustalla. Hera oli ylijumala Zeuksen vaimo.

Soihdun ensimmäinen kantaja oli kreikkalainen Aleksandros Nikolaidis. Kreikassa soihtu pysyy kuusi päivää ennen kuin se luovutetaan kiinalaisille kisaisännille 30. maaliskuuta. Pekingin olympialaiset alkavat 8. elokuuta.

Seremoniaa väritti lyhyt mielenilmaus, kun kolme miespuolista henkilöä osoitti mieltään Kiinan ihmisoikeustilannetta vastaan. Yksi miehistä juoksi puhetta pitäneen Pekingin olympialaisten kisapäällikkö Liu Qin taakse käsissään musta lippu, jossa oli käsiraudoilla tehdyt olympiarenkaat. Järjestysmiehet taltuttivat mielenilmauksen nopeasti. Poliisin mukaan kaikki kolme miestä on pidätetty.

Pidätetyt kuuluvat uutistoimisto AFP:n mukaan Toimittajat ilman rajoja -järjestöön (RSF). Pidätettyjen joukossa on järjestön johtaja Robert Menard, joka heilutti VIP-alueella yhtä mustaa lippua.

- Mikäli olympiatuli on pyhä, niin ihmisoikeudet ovat vieläkin enemmän, järjestö kirjoittaa verkkosivuillaan.

- Emme voi antaa Kiinan hallituksen ottaa olympiatulta, rauhan symbolia, ilman että arvostelemme Kiinan vakavaa ihmisoikeustilannetta, kun olympialaisiin on aikaa alle viisi kuukautta, järjestö jatkaa.

Kiinan tv leikkasi mielenilmauksen lähetyksestä

Useat kiinalaiset tv-kanavat näyttivät olympiatuliseremonian. Kiinan valtiollinen televisiokanava CCTV ei kuitenkaan näyttänyt lähetyksessään mielenilmaisua. Uutistoimisto AFP:n mukaan suorassa BBC Worldin Kiinan-lähetyksessä tapaus näkyi, mutta pienellä viiveellä esitetystä valtiollisen tv-kanavan lähetyksestä kohtaus oli poistettu.

Soihtuviestin alkumatkaa värittivät mielenilmaisut, kun olympiatulen viejää hidastettiin kolmessa eri kohdassa. Monilla ihmisillä oli myös paitoja, joissa vaadittiin Tiibetin vapauttamista. Lisäksi yksi iso juliste roikkui erään rakennuksen ulkoseinällä.

Poliisin mukaan olympiatuliseremoniaan pyrki tunkeutumaan 25 mielenosoittajaa. Poliisi kuitenkin esti heidän pääsynsä tilaisuuteen.

Poliisi ilmoitti myös vanginneensa tiibetiläisen aktivistin Tenzin Dorjeenin Olympiassa aiemmin. Hän oli poliisin mukaan suunnitellut mielenilmausta maanantaille.

Mt. Everestille

Olympiatulen on määrä käväistä matkallaan Pekingiin myös maailman korkeimman vuoren Mt. Everestin huipulla. Everestin valloitus on edelleen suunnitelmissa, vaikka Tiibetin tilanne aiheuttaa huolta.

Olympiatulen matkalle kertyy mittaa kaikkiaan 137 000 km. Kiinaan se saapuu 31. maaliskuuta. Tällöin se otetaan juhlavasti vastaan Pekingin kuuluisalla Tiananmenin (Taivaallisen rauhan) aukiolla.

Soihtua kantaa viestin aikana 21780 ihmistä. Soihtuviesti vierailee 134 kaupungissa viidessä maanosassa ja se saapuu Pekingin olympiastadionille kisojen avajaispäivänä 8. elokuuta.

Peking oikea valinta

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n belgialainen puheenjohtaja Jacques Rogge on vakaasti sitä mieltä, että kesäkisojen myöntäminen Pekingille on oikea ratkaisu Kiinan ihmisoikeustilanteesta riippumatta. Olympiaboikotille Rogge ei näe perusteita.

Rogge seurasi olympiatulen sytyttämistä maanantaina. Roggen mielestä kisojen myöntämistä Pekingille voi perustella olympialaisten idean kertomisesta maapallon väkirikkaimman maan asukkaille sekä sillä, että jo ennen kisoja maailman median mielenkiinto kohdistuu korostuneesti Kiinaan.

- Nämä molemmat vaikuttavat myönteisesti Kiinan kehitykseen, Rogge uskoo.

- Me uskomme, että olympialaiset vaikuttavat Kiinassa muutokseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet, että KOK painostaisi Pekingiä kohentamaan maan ihmisoikeustilannetta, erityisesti Tiibetissä aiemmin maaliskuussa tapahtuneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa buddhalaiset munkit osoittivat mieltään 10. maaliskuuta, ja tämä mielenilmaisu johti väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli runsaasti siviilejä. Kiina on syyttänyt tapahtumien kehittymisestä maanpaossa elävää Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa. Tämä on vastannut kiinalaisten syytöksiin sanomalla, ettei vastusta Pekingin olympialaisia.

Rogge on huolissaan

Rogge ei aio antaa kiinalaisille minkäänlaisia ohjeita tai neuvoja koskien Kiinan toimia Tiibetissä, mutta kuitenkin muistutti, ettei olympialaisia voida järjestää väkivallan uhan alla. Rogge on huolissaan Tiibetin tapahtumista, mutta sanoi, ettei KOK voi tehdä juuri muuta kuin yhtyä maailman johtajien pyyntöön rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

- Tiedämme rajamme. Emme osallistu poliittiseen keskusteluun, Rogge sanoi ja lisäsi, että olympialiike oli tutustunut ennen kisojen myöntämistä Kiinan ihmisoikeustilanteeseen.

Rogge on sanonut, että kunnioittaa tiibetiläisten aktivistien asiaa, mutta muistutti, ettei KOK ole mikään poliittinen toimija. Rogge on tavannut Kiinan johtajia kisoihin valmistautumisen aikana ja keskustelee vielä huhtikuussa Kiinan pääministerin Wen Jiabaon kanssa eri asioista.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA-AP)

Lue myös:

    Uusimmat