Olympiatuli lähti matkalle maailman ympäri

Olympiatulen kuukauden matka ympäri maapallon on alkanut Pekingistä. Tulen ensimmäinen kohde on Kazakstan, jonka pääkaupungissa Almatyssa soihtuviestin on määrä edetä 20 km 80 juoksijan voimin.

Almatyn jälkeen olympiatuli lennätetään mm. Istanbuliin, Pietariin, Lontooseen, San Franciscoon, Buenos Airesiin, Dar es Salaamiin, Muscatiin, Islamabadiin, Mumbaihin, Bangkokiin, Kuala Lumpuriin, Jakartaan, Canberraan, Naganoon, Souliin, Pjongjangiin, Ho Chi Minhiin, Taipeihin, Hongkongiin ja Macaoon, joiden jälkeen se saapuu Kiinaan.

Soihtuviestin matkan pää on Pekingin olympialaisten avajaisissa 8. elokuuta, jolloin olympiatuli syttyy.

Mielenosoituksia luvassa

Soihtuviestin uumoillaan poikivan kansainvälisellä matkallaan runsaasti mielenilmaisuja Kiinan Tiibetin-toimiin liittyen. Protesteja on odotettavissa lähes kaikkialla.

Intian jalkapallomaajoukkueen kapteeni Bhaichung Bhutia on jo kieltäytynyt osallistumasta viestiin, kun tulta kuljetetaan maan pääkaupungissa Delhissä. Bhutia haluaa teollaan tukea tiibetiläisten kamppailua. Bhutia ei siedä väkivaltaa missään muodossa. Myös Thaimassa yksi kuudesta soihdunviejästä kieltäytyi tehtävästä vastalauseena Kiinan Tiibetin-toimille.

Soihtu matkaa kaikkiaan 137000 km, ja matkasta vain 4300 kilometriä sujuu juosten. Viestiin osallistuu noin 21000 ihmistä. Valtaosan matkasta olympiatuli viettää lentokoneessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat