Olympiatulen matkaa häirittiin Lontoossa

Sadat Kiinaa vastustavat mielenosoittajat ovat yrittäneet estää olympiasoihdun matkan Lontoon keskustassa. Poliisit pidättivät kymmeniä Tiibetiä kannustaneita mielenosoittajia.

Parisentuhatta poliisia oli määrätty suojelemaan olympiatulta sen matkalla lumisateisessa Lontoossa. Soihtuviestiin osallistui kaikkiaan 80 urheilijaa ja julkkista, jotka veivät olympialaisten symbolia eteenpäin juosten, polkupyörillä, veneillä ja jopa bussilla.

Poliisit ja kiinalaiset viranomaiset yrittivät suojella viestinviejiä, mutta mielenosoittajat pääsivät kahdeksan tuntia kestäneen viestin aikana useita kertoja läpi turvamuodostelmasta. Kaksi mielenosoittajaa yritti sammuttaa tulta vaahtosammuttimella ja kymmenet heittäytyivät viestinviejien eteen. Yhden miehen onnistui riistää soihtu itselleen ennen kuin poliisi sai hänet kuriin.

Tiibetissä ja sen lähialueilla syttyi maaliskuussa Kiinan-vastaisia mielenosoituksia, jotka kiinalaisjoukot tukahduttivat verisesti. Kiina on sittemmin sulkenut Tiibetin ja sen lähimaakunnat ja syyttänyt mellakoista Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa. Tiibetin tapahtumien vuoksi julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta boikotoida Pekingissä elokuussa alkavien olympialaisten avajaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat