Olympiasoihtu sammutettiin hetkeksi Pariisissa

Rajut mielenosoitukset hidastavat olympiasoihdun kulkua Pariisissa. Soihtuviesti on pitänyt jo kahdesti keskeyttää ja soihtu siirtää väliaikaisesti linja-autoon turvallisuussyistä.

Olympiatuli piti jopa hetkeksi sammuttaa. Poliisin mukaan kyse oli vain hetkellisestä teknisestä ongelmasta.

Soihtu aloitti matkansa Eiffel-tornin luota vahvassa poliisivartiossa. Se ehti kuitenkin edetä häiriöttä vain parisataa metriä, ennen kuin poliisi joutui kahnauksiin satojen mieltään osoittaneiden Tiibet-aktivistien kanssa.

Mielenosoittajat ovat yrittäneet repiä soihdun viestinviejän käsistä ja yrittäneet tukahduttaa sen. Lisäksi Eiffel-torniin onnistuttiin ripustamaan Pekingin kesäolympialaisia vastustava lippu.

28 kilometrin mittaista soihtuviestireittiä valvoo Pariisissa yli 3000 poliisia. Soihdun on määrä saapua Charletyn stadionille kello 18 Suomen aikaa.

Pekingin kesäolympialaisten tiukasti vartioitu olympiasoihtu saapui Charles de Gaullen lentokentälle eilen myöhään illalla Lontoosta. Soihtu käy kaikkiaan 20 maassa ennen paluutaan Pekingiin.

Myös Lontoossa soihdun matka häiriintyi

Sadat Kiinaa vastustavat mielenosoittajat yrittivät estää eilen olympiasoihdun matkan Lontoon keskustassa. Poliisit pidättivät kymmeniä Tiibetiä kannustaneita mielenosoittajia.

Parisentuhatta poliisia oli määrätty suojelemaan olympiatulta sen matkalla lumisateisessa Lontoossa. Soihtuviestiin osallistui kaikkiaan 80 urheilijaa ja julkisuudenhenkilöä, jotka veivät olympialaisten symbolia eteenpäin juosten, polkupyörillä, veneillä ja jopa bussilla.

Poliisit ja kiinalaiset viranomaiset yrittivät suojella viestinviejiä, mutta mielenosoittajat pääsivät kahdeksan tuntia kestäneen viestin aikana useita kertoja läpi turvamuodostelmasta. Kaksi mielenosoittajaa yritti sammuttaa tulta vaahtosammuttimella ja kymmenet heittäytyivät viestinviejien eteen. Yhden miehen onnistui jopa riistää soihtu hetkeksi itselleen.

Tiibetissä ja sen lähialueilla syttyi maaliskuussa Kiinan-vastaisia mielenosoituksia, jotka kiinalaisjoukot tukahduttivat verisesti. Kiina on sittemmin sulkenut Tiibetin ja sen lähimaakunnat ja syyttänyt mellakoista Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa. Tiibetin tapahtumien vuoksi julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta boikotoida Pekingissä elokuussa alkavien olympialaisten avajaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat