Olympiasoihtu ei säästynyt vaikeuksilta Vietnamissakaan

Pekingin kisojen olympiasoihtuviestin kansainvälinen osuus päättyi tänään Vietnamiin. Välikohtauksilta ei tälläkään kertaa säästytty, sillä poliisi pidätti silminnäkijöiden mukaan reitin varrelta ainakin muutamia Tiibet-mielenosoittajia.

Lisäksi soihtu sammui taas kerran heti alkuunsa. Tosin reitin varrelle oli kerääntynyt myös kiinalaisnuoria osoittamaan tukea kotimaalleen.

Soihdun kulkua turvaamaan oli komennettu runsaasti poliiseja, eikä reittiä paljastettu ennalta turvallisuussyistä. Tiibet-protesteja enemmän pelättiin nationalistien tekemisiä, sillä Vietnam ja Kiina kiistelevät kahden saariryhmän omistuksesta. Kiista johti viime vuonna Vietnamissa harvinaislaatuisiin protestimarsseihin.

Olympiasoihdun matka on ollut ennennäkemättömän takkuinen ja tuskainen. Tiibet-protestit ovat seuranneet olympiatulta aina sen sytyttämisestä lähtien, minkä vuoksi soihtu on useimmiten kulkenut tiukassa poliisivartiossa ja jopa suljettujen ovien takana. Poikkeuksina ovat olleet Kiinan hyvä kauppakumppani Oman ja Australia, jossa Kiina junaili valtavan olympiakisoja puolustavan mielenosoituksen.

Huomenna soihtu saapuu Hongkongiin, joka siirtyi Britannian hallinnasta takaisin Kiinalle vuonna 1997.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat