Mainos

Olympialaisten lumi paljolti suomalaisten harteilla

Suomalainen yritys osallistuu poikkeuksellisella tavalla Venäjällä järjestettäviin Sotsin olympialaisiin. Se on ottanut lunta talteen kolmen vuoden ajan Kaukasusvuorilta, jotta lumea olisi riittävästi olympialaisissa.

Kisojen aikana tarvitaan 1,5 miljoonaa kuutiometriä lunta. Joulukuussa suomalaisyritys Snow Securen varastossa oli valtavat 500 000 kuutiometriä lunta.

Määrää kuvaa se, että jos lumi pakattaisiin tuhannen litran astioihin, niistä tulisi 500 kilometrin korkuinen pylväs.

Sotsissa joulu- ja tammikuun säätilanne näyttää hyvältä, jopa poikkeuksellisen kylmältä. Liian lämmin tai sateinen sää ennen kisoja ja kisojen aikana voivat hankaloittaa lumitilannetta.

Lunta tulee Snow Secure -yrityksen konsultin Mikko Martikaisen mukaan riittämään.  Jos lunta tarvitaan, sitä voidaan kuljettaa kisojen aikana välittömästi kohteeseen.

Lumen puutetta isompi huoli on liiallinen lumi.

– Kaikista pahin tilanne on se, että sataa valtavasti lunta korkealla radalle jo olemassa olevan lumikerroksen päälle. Liikalumi on otettava pois tuossa tilanteessa ja on olemassa riski, että ratapinta rikkoutuu. Kaikkein riskialtein paikka on Russkie Gork, jossa sijaitsee mäkihyppykeskus ja hiihtorata, selittää Martikainen.

Jos lumitilanne on hyvä, varastoa välttämättä edes käytetä.

Varastolumi on kallista

Varastolumella järjestettiin testikisat lämpimissä ja sateisissa olosuhteissa vuonna 2012. Varastolumi kestää tykkilumea paremmin lämpöä ja vesisadetta.

Lumen turvaaminen on kallista sekä tuotanto- että ylläpitokustannusten osalta.

– Lunta turvataan kahdella tavalla: joko lumivarastoilla tai lämpöasteella toimivilla lumettimillä. Valtavat sähköenergialla toimivat kylmäkoneet toimivat pakastimen tavoin ja muuttavat luonnon kylmäenergiaa lumeksi, kertoo Martikainen.

Martikainen on paikalla Sotsissa kisojen aikana, mutta päävastuu lumen riittävyydestä kuuluu suorituspaikkojen omistajille. Martikainen on kehittänyt lumenvarastointijärjestelmän Suomessa noin 12 vuotta sitten.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.