Olympialaisten kustannuskysymys aiheutti erikoisen sekaannuksen: Japani joutui huomauttamaan KOK:ta

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Japanin hallitus tekivät maaliskuussa päätöksen siirtää tulevan kesän olympialaisia ja paralympialaisia vuodella eteenpäin. Toistaiseksi on vielä epäselvää, kuka maksaa tästä aiheutuvat kustannukset.

Asiassa sattui maanantaina erikoinen sekaannus, kun KOK julkaisi verkkosivuillaan kysymyksiä ja vastauksia kisojen siirtämiseen liittyen. Eräässä kysymyksessä tiedusteltiin kisojen siirtämisestä aiheutuvien kustannusten mittaluokkaa. Alkuperäisessä vastauksessa viitattiin Japanin pääministeriin Shinzo Abeen.

 – Japanin pääministeri on hyväksynyt sen, että Japani vastaa yhä niistä kuluista, joista se olisi vastannut olemassa olevan sopimuksen puitteissa, ja KOK on vastuussa kuluista omalta osaltaan. KOK:n kohdalta on jo selvää, että kyse on useista sadoista miljoonista dollareista, vastauksessa todettiin.

Vastausta on sittemmin muutettu, ja nyt siinä todetaan vain, että kisojen siirtämisestä aiheutuvien kustannusten arvioiminen on KOK:n tehtävä. Viittaukset Abeen on poistettu.

Tokion olympiakisojen viestinnästä vastaava Masa Takaya totesi tiistaina, että pääministerin nimeä on käytetty alkuperäisessä vastauksessa sopimattomalla tavalla, ja sen vuoksi KOK:ta on pyydetty korjaamaan virheelliset viittaukset.

– Pääministeriä ei pitäisi siteerata, ja KOK:n ei tulisi kertoa verkkosivuillaan eteenpäin sellaisesta, mitä on sovittu meidän kanssamme, Takaya sanoi Reutersin mukaan.

Kisajärjestäjien mukaan Abe ja KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach eivät ole keskustelleet siitä, kuka maksaa olympialaisten siirtämisestä aiheutuvat kustannukset.

Uutistoimisto Kyodon mukaan Abe olisi suostunut siihen, että Japani kantaa vastuun kustannuksista, joiden kerrottiin samassa yhteydessä nousevan noin kolmeen miljardiin dollariin. Hallituksen edustaja kiirehti kuitenkin tiistaina korjaamaan, ettei Abe ole hyväksynyt minkäänlaisia lisäkuluja.

Lue myös:

    Uusimmat