Mainos

Olympialaiset jo ovella - Pekingin ilmanlaatu yhä huono

Pekingin viranomaisilta uhkaavat loppua aika ja keinot kaupungin ilmanlaadun parantamiseksi olympialaisia varten.

Tehtaiden sulkemiset ja liikennerajoitukset eivät ole parantaneet ilmanlaatua kisojen edellyttämälle tasolle, eivätkä kaupungin luonnolliset sääolot paranna asiaa. Kansainvälinen olympiakomitea on varoittanut että joitakin kisatapahtumia saatetaan siirtää sisätiloihin tai lykätä saasteisen ilman vuoksi.

Urheilijoiden kisakylä avattiin tänään. Kisakylä on valmis vastaanottamaan 16 000 urheilijaa ja toimitsijaa ympäri maailman 8. elokuuta alkaviin ja 24.8. päättyviin olympialisiin. Vieraille on luvassa asialliset majoitustilat, vaikka omia huoneita ei olekaan.

Vihreät arvot on otettu erityisesti huomioon. Sadevettä ja aurinkoenergiaa hyödynnetään laajasti kylässä, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä olympialaisten päänäyttämöstä, eli Linnunpesästä.

Vihreiden arvojen toteutuminen käytännössä arveluttaa silti. Riippumattomat ympäristöasiantuntijat, kuten amerikkalainen Steven Andrews väittävät, ettei Pekingin ilma ole parantunut hiukkastakaan. Ilman laadun mittareita on vain siirretty parempiin paikkoihin ja monia asioita kuten hiilimonoksidi- eli häkäarvoja ei enää mitata lainkaan.

Yksikään kiinalainen suurkaupunki ei täytä WHO:n asettamia rajoja. Kun Kiinan standardien mukaan ilma on hyvä, on se silloinkin kolme kertaa WHO:n saasterajoja korkeampi.

Kisakylään kulku tiukassa tarkkailussa

Ensimmäisinä kisakylään muutti joukko Kiinan urheilijoita. Kisakylän avajaisissa olivat paikalla isäntämaan tunnetuimmat urheilijat, NBA-koripalloilija Yao Ming ja pika-aitojen maailmanmestari Liu Xiang.

Pekingin kisakylä on eristetty ympäristöstä aidoin, ja jokainen alueelle saapuva joutuu käymään läpi tiukat turvatarkastukset. Toimittajilla ei ole näissä kisoissa asiaa edes vierailulle kisakylään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.