Mainos

Olympiakylässä rauhallista – turvaskandaalista huolimatta

Lontoon olympiapuisto Itä-Lontoon Stratfordissa on tarkasti vartioitu. Aluetta kiertävät metalliaidat, säännöllisin välimatkoin ihmisten liikkeitä tarkkailevat vartijat ja liikkumaan pääsee vain tietyissä paikoissa.

Tai itseasiassa vartijoita joukossa on vain vähän, sillä kisojen turvallisuudesta vastannut turvayhtiö G4S epäonnistui pahoin turvamiesten värväämisessä. Paikalle kutsuttiinkin pikavauhtia 3500 sotilasta ja poliisia lisää. Nyt puolustusministeriön suunnitelmissa on vielä 2000 lisäsotilaan värvääminen ensi viikon avajaisviikonloppua turvaamaan.

Briteille turvafirman ongelmat juuri ennen olympialaisten alkua ovat noloja, ainakin brittien itsensä mielestä. Eilen julkaistussa gallupissa lähes puolet briteistä on sitä mieltä, että kisoihin on valmistauduttu huonosti ja kisojen turvallisuus huolettaa.

– Olen huolissani ja ihmettelen, onko meillä aikaa tällaiseen. Turvafirma sai niin suuret rahat, että kyllä sillä olisi pitänyt homma hoitua, toteaa Lontoossa asuva Ian Reed.

Olympiainnostusta

Kaikesta huolimatta Reed on innoissaan olympialaisista. Hän aikoo seurata tyttönsä ja tämän miehen kanssa paikanpäällä maahockeyta, yleisurheilua, uintia, purjehdusta ja vesipalloa. Lippuihin mies käytti runsaat 1000 puntaa eli yli 1200 euroa.

– Lippujen saanti oli alkuun hankalaa, mutta onneksi onnistuin saamaan aika paljon lippuja. Tämä on kerran elämässä -tapahtuma, joten eivät liput mielestäni erityisen kalliita olleet. Seuraan kisoja paljon myös televisiosta.

Ainoa toive Reedillä on ilmojen suhteen.

– Toivottavasti sää paranee ja saamme hienon tapahtuman. Turva-asiat eivät maamme mainetta kolauttaneet, mutta jatkuva huono sää voi sen tehdä.

Neacsu Cuciana ja Truca Daniel Marius muuttivat Romaniasta Lontooseen vuosi sitten. He asuvat olympiastadionin lähellä, mutta eivät aio mennä kisoihin.

– Liput ovat meille liian kalliita. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Olen kuullut turvaongelmista, mutta en usko niillä olevan mitään vaikutusta. Ne ovat pieniä ongelmia tämän maan talousongelmien rinnalla.

Turistit epätietoisia

Joukko kiinalaisturisteja tarkkailee olympiastadionia muutamien satojen metrien päästä. Joukosta yksi mies tunnustautuu englanninkielentaitoiseksi. Hän ei ole kuitenkaan koskaan kuullutkaan Britanniaa ravisuttavasta turvaskandaalista.

Samaa ihmettelee myös yhdysvaltalainen Wendy Wilcoxen. Hän on nyt käymässä Lontoossa ja palaa takaisin kisojen alettua.

– En ole kuullutkaan mistään turvaongelmista. Ei meidän uutislähetyksissämme sellaisesta mitään puhuta. Haluan nauttia mukavasta olympiailmapiiristä enkä usko, että tällaiset sitä sotkevat, Wilcoxen toteaa.

Turvarahoja takaisin

Britannian urheiluministeri Hugh Robertson vihjaisi tänään, että hallitus kieltäytyy maksamasta turvayhtiö G4S:lle 57 miljoonan punnan eli vajaan 70 miljoonan euron hallintomaksun turvajärjestelyistä. Kokonaisuudessaan olympialaisten turvajärjestelysopimus G4S:n kanssa on 284 miljoonan punnan eli noin 340 miljoonan euron arvoinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.