Mainos

Olympiahankkeen budjetti pieneni

Vuoden 2006 talviolympialaisten budjetti on pienentynyt yli 120 miljoonalla dollarilla eli noin 665 miljoonalla markalla. Muutos johtuu siitä, että menot ja tulot jouduttiin aiemmasta käytännöstä poiketen laskemaan nykyrahassa.

Diskonttausohje tuli Kansainväliseltä Olympiakomitealta heinäkuun alussa. Helsingin-kisojen hakijaksi perustettu 2006 yhdistys oli alun perin tehnyt budjettinsa olympiavuoden rahassa. Kustannusten oli arvioitu siihen mennessä kohoavan 0-20 prosenttia kohteesta riippuen. Heinäkuussa tuli yllättäen Kansainväliseltä Olympiakomitealta määräys diskontata TV-sopimustuotot ja muut kassavirrat vuoden 1998 tasolle.

-Tällainen ohje annettiin ensimmäistä kertaa, tietää projektipäällikkö Jari Piirainen. Piiraisen mukaan pyyntö ei merkinnyt todellista muutosta suomalaisille. Kaikki tulo- ja menopuolen summat vain korjattiin diskonttausprosentilla.
-Vaikeinta oli päättää prosentti. Päädyimme kotimaisten rahoitusasiantuntijoiden kanssa viiden prosentin diskonttaukseen. Tämän operaation myötä TV-tulojen arvo putosi 400 miljoonasta dollarista 283:aan. Samalla kaikkien tulojen ja menojen loppusumma putosi 603 miljoonasta dollarista 482 miljoonaan dollariin.

Voi vahvistaa Helsingin mahdollisuuksia

Uusi laskutapa ei Piiraisen arvion mukaan ainakaan heikennä Helsingin, Lahden ja Lillehammerin yhteishankkeen mahdollisuuksia.
-Meillä on varsinaisessa kisabudjetissa vain 300 000 dollaria investointimenoja, koska kaupungit vastaavat itse rakentamisesta valtion tuella.
-Suuri aukko tulopuolella voi johtaa budjettikriisiin siellä, missä on investoitava suorituspaikkoihin jo paljon ennen kisoja. Meillä menot syntyvät miltei kokonaisuudessaan samaan aikaan kuin tulotkin. Piiraisen mukaan olisi ollut helpompi pelata koko ajan vuoden 2006 rahassa.

-Kansainvälinen olympiakomitea halusi ehkä karsia ylioptimismia ja varjella tulevia kisaisäntiä liian suurilta budjeteilta. Lahden kaupunginhallitus merkitsi uuden budjetin tiedokseen maanantaina, jolloin sitä käsiteltiin myös Helsingin kaupunginhallituksessa. Muutosta ei suuruudesta huolimatta aiota viedä valtuustotasolle, koska sekä tulot että menot ovat pienentyneet samassa suhteessa. Suomalaiset jättävät hakemuksensa Kansainväliselle Olympiakomitealle Lausannessa 31. elokuuta kello 10.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.