Olutkiintiöt EU-maista nousevat vappuna

EU-maista tulevien matkustajien sallittua olutkiintiöitä nostetaan vappuna 24 litraan EU:n komission kanssa tehdyn sopimuksen mukaan.

Olutta

Sopimuksen perusteella Suomi voisi samalla rajata Viron ja Venäjän tuomiset kuuteen litraan, mutta näin ei ole tarkoitus tehdä. EU:n ulkopuolelta tulevien matkustajien sallittu olutkiintiö pysyy siis 15 litrana. Hallitus kirjelmöi tänään eduskunnalle direktiiviehdotuksesta, joka säätelee Suomen lupaa poiketa EU:n yleisistä säännöistä koskien matkustajien tuomaa alkoholia.

Direktiiviehdotus on tarkoitus saattaa voimaan nopeasti, ja samalla viedä läpi vastaava lakimuutos kotimaassa. Muutos tulee voimaan aikaisintaan vappuna. Luvassa ei tässä vaiheessa ole alkoholin veronalennuksia. Suomi on sitoutunut siirtymään EU:n yleisiin tuontisääntöihin unionin sisäisessä liikenteessä vuoden 2004 alusta lähtien. Siihen asti Suomi nostaa sallittuja tuontimääriä asteittain.

Suomi haki rajoitusta EU:n ulkopuolelta tuotavalle oluelle, koska muuten oluttuomisiin olisi lopulta pitänyt soveltaa direktiiviä, jonka mukaan tuomisten arvo ei saa ylittää 175 euroa (1040 markkaa). Halvan oluen maissa sillä saisi noin 200 litraa. Kuuden litran rajoitusta ei kuitenkaan ole tarkoitus ottaa käyttöön, sillä 20 tunnin sääntö sai viime kesänä EY:n tuomioistuimen hyväksynnän.

Ei veroalea

Ensi vuonna EU-maista tuotava olutmäärä nousee 32 litraan, vuonna 2003 jo 64 litraan. EU-sääntöjen mukaan unionin maasta toiseen saa viedä verotta 110 litraa olutta, jos siitä on maksettu verot johonkin toiseen jäsenmaahan. Viinikiintiö on 90 litraa, välituotteiden 20 ja väkevien 10 litraa.

Valtiovarainministeriössä arvioidaan, että EU-maista sallitun olutmäärän nosto ei alkuvaiheessa juuri lisää oluen matkustajatuontia. Tässä vaiheessa ei suunnitella muiden tuotteiden kiintiöiden nostamista, eikä myöskään alkoholin valmisteveron alentamista.

Ministeriössä suunnitellaan, että viinien, välituotteiden ja väkevien tuontimääriä korotettaisiin ensi vuoden alusta, ja vuonna 2003, jolloin tulevat voimaan seuraavat olutkiintiöiden nostot. Suurta ryntäystä ei odoteta, koska Saksa on lähin EU-maa jossa olut on merkittävästi Suomen hintatasoa halvempaa.

Ruotsilla ongelma

Ruotsin tilanne on kuitenkin Suomellekin huolenaihe, sillä Ruotsi saattaa joutua vapauttamaan tuontinsa EU-tasolle jo kesäkuun lopussa.

Ruotsi yritti saada pysyvämpää poikkeusta, mutta ei toistaiseksi saanut sisämarkkinakomissaari Frits Bolkesteinia suostumaan edes siihen, että ylimenosäännöt olisivat samat kuin Suomella. Ellei komissio oma-aloitteisesti tee ehdotusta Ruotsin poikkeuksen pidentämisestä, on Ruotsin ainoa keino saada tuekseen kaikki unionin jäsenmaat pyytämään sellaista.

Jos Ruotsin EU-tuonti vapautuu, ja ostosryntäys suuntautuu sinne, on valmisteveroja tarkistettava, valtiovarainministeriö toteaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat