Mainos

Oluen hinta nousemassa rajusti Venäjällä

Kuva: Lehtikuva

Venäjän päättäjät näyttävät kyllästyneen perinpohjaisesti kansan reippaaseen alkoholinkäyttöön. Maassa on vireillä laaja lakiuudistuspaketti, jolla pyritään sekä nostamaan alkoholin hintaa että rajoittamaan sen saatavuutta.

Parlamentin alahuoneessa duumassa käsitellään parhaillaan lakiuudistusta, joka nostaisi erityisesti oluen valmisteveroa. Uusi vero nostaisi oluen hintaa jopa kolmanneksella. Lakiesityksen mukaan veroa kiristettäisiin jo ensi vuonna ja nostoja jatkettaisiin kahtena seuraavana vuonna.

Samaan lakipakettiin kuuluu myös oluen myynnin kieltäminen kioskeilta. Kiellon syynä on huoli erityisesti nuorten juopottelusta.

Lisäksi alkoholin mainontaa halutaan rajoittaa varsinkin televisiossa. Olutmainonta Venäjällä onkin hyvin silmiinpistävää. Erityisesti televisiossa eri olutmerkkejä mainostetaan ilta-aikaan käytännössä jokaisella mainoskatkolla.

Venäjän panimot raivoissaan

Venäjän panimoteollisuus pitää lakihanketta pöyristyttävänä, vaarallisena ja epäloogisena. Hanketta on verrattu Neuvostoliiton 80-luvun viinataisteluun.

- Hinnannousua voi tulla noin 20 ruplaa per kahden litran pullo eli kolmannes pullon hinnasta. Se on jo meidän asiakkaidemme tulotasossa aika tuntuva nousu. Asiakas joko vähentää juomistaan tai sitten vaihtaa toiseen juomaan, kuvailee Otshakovo-panimoketjun pääjohtaja Vladimir Antonov.

Hän uskoo jälkimmäiseen vaihtoehtoon - siis siihen, että vodkan kulutus lisääntyy selvästi.

- Jos votkaa alkaa saada suhteessa halvemmalla kuin olutta, mitä pitäisi ajatella tapahtuvan? Jos olut kallistuu, lopettaako väki muka ryyppäämisen? Eihän se niin mene! Tämä nähtiin jo vuonna 1985 kun oli edellinen viinasota, Antonov päivittelee.

Taloustutkijat tyrmäävät hankkeen yhtä lailla.

-Itse pidän tätä kioskimyyntikieltoa jopa ikävämpänä asiana kuin verouudistusta. Oluen myynnistä tulee merkittävä osa pikkukauppojen ja kioskien tuloja. Jos se kielletään, sillä on negatiivisia vaikutuksia koko yritystoimintaan, kuvailee analyytikko Maksim Kljagin investointiyhtiö Finamista.

Myös itse verohanke osuu huonoon aikaan.

- Talouskriisin seurauksilla ja näillä uusilla veroilla on selkeästi huono yhteisvaikutus. Markkinat supistuvat jo tämän vuoden puolella noin 8-10 prosenttia, Kljagin arvioi.

Medvedev koventaisi rangaistuksia

Venäjällä virinnyt laaja alkoholikeskustelu on saanut vauhtia presidentti Dmitri Medvedevin jyrkkäsanaisista puheista, joissa hän on ruotinut kansan viinanhimoa. Medvedevin mukaan venäläiset juovat 2000-luvulla enemmän kuin edellisellä vuosikymmenellä, vaikka taloudessa on mennyt paremmin.

Medvedev onkin esittänyt lukuisia alkoholipolitiikan tiukennuksia kuten kovempia rangaistuksia viinan myynnistä alaikäisille sekä votkapullojen koon pienentämistä. Lisäksi matalaprosenttiset alkoholijuomat - kuten oluet ja siiderit - haluttaisiin myyntiin vain kolmanneslitran pikkupulloissa.

Putinkin on osallistunut viinataistoon.

- On todella outoa että Venäjällä olutta saa halvemmalla kuin pullotettua lähdevettä, Putin päivitteli viime kesänä.

Hallituksen harkinnassa on jopa alkoholituotannon rajaaminen valtiojohtoiseen monopoliin, joskin niin rajua liikettä pidetään varsin epätodennäköisenä. Tällä hetkellä väkevääkin alkoholia saa Venäjällä ostaa lähes mistä kaupasta hyvänsä.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Seitsemän uutiset 16.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.