Olohuoneeseen tupsahti kaareva OLED-tv: 3D-fanin unelma

MTV Uutiset tutustui teknologiajätti LG:n kaarevaan OLED-uutuustelevisioon arkisessa olohuonekäytössä.

Kaarevalla, 55-tuumaisella Full HD -paneelilla varustettu 55EA980W-televisio on vaikuttava ilmestys.

Näyttö on uskomattoman ohut, sillä se on reunoiltaan vain neljä millimetriä paksu. On suorastaan hämmästyttävää ajatella, että paneeli saatu puserrettua näin ohueksi.

Rakenne on saatu tukevaksi käyttämällä takakuoressa hiilikuidulla vahvistettua muovia. Kyseinen materiaali näyttää ja tuntuu laadukkaalta.

Taustan keskiosissa on tosin selvästi paksumpi osio, joka hieman harmillisesti rikkoo laitteen muuten siroa muotokieltä. Tähän paksumpaan osaan on sijoitettu television tarvitsema tekiikka liitäntöineen. Kohouma on peitetty hiilikuiturungon kuviointia mukailevalla muovilevyllä, joka ei kuitenkaan tuntumaltaan ole esikuvansa veroinen.

Edestäpäin katsottuna televisio on käytännössä kehyksetön.

Jalusta on läpinäkyvää muovia ja se mukailee televisiopaneelin kaarevaa muotokieltä. Läpinäkyvän jalustan tavoitteena on ollut saada televisio näyttämään siltä, että se ikäänkuin leijuisi ilmassa. Myös pienehköt Clear Speaker -kaiuttimet sijaitsevat jalustassa ja jopa ne ovat läpinäkyvät. Jalusta on kiinteästi televisiossa kiinni, eikä laitetta voi kiinnittää seinälle.

Televisio sisältää luonnollisesti monipuoliset älytelevisio-ominaisuudet, kattavat liitännät sekä langattomat yhteydet toisiin laitteisiin kytkemistä varten.

Laite toimii sellaisenaan myös vaikuttavana sisustuselementtinä vaikka keskelle olohuonettakin sijoitettuna. Mutta vaikuttava on hintakin: 55EA980W:n hintalapussa prameilee nimittäin noin 8000 euron lukema.  

Plussaa

- Upeat värit ja kontrasti

- Korkeatasoinen ja äärimmäisen ohut rakenne

- Hieno ja välkyntävapaa 3D-elämys

- Monipuoliset ominaisuudet

-  Suomen kielellä täsmällisesti toimiva äänihakujärjestelmä.

- Eleohjaukseen perustuva Magic remote kaukosäädin mahdollistaa television monipuolisen ohjauksen intuitiivisesti

Miinusta

- Näyttöpaneeli on perinteinen 1920 x 1080 pikselin Full HD, eikä nelinkertaista tarkkuutta tarjoava 4K.

- Clear Speaker kaiuttimien heikko äänenlaatu

- Kaareva ja kiiltävä näytön pinta kerää helposti heijastuksia valoisassa huoneessa.

- Ei seinäkiinnitysmahdollisuutta

- Kova hinta

Ei vain mustaa, vaan sysimustaa

55EA980W-malli käyttää siis paneelissaan OLED teknologiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näytön pikselit syttyvät ja hallitsevat kirkkauttaan täysin itsenäisesti eivätkä ne täten tarvitse yhteistä taustavaloa.

Seurauksena näytön tarjoama kontrasti on huippuluokkaa eikä taustavalon vuotoja esiinny. Myös katselukulmat ovat laajat.

Näytössä käytetään lisäksi LG:n kehittämää "4 Color Pixel" -väripikseliteknologiaa, jossa perinteisten kolmen värin lisäksi mukaan on ympätty valkoinen alipikseli. LG:n mukaan tämä ratkaisu parantaa tarkkuutta sekä OLED-television pikselien kykyä ilmaista todellisia värejä.

Tämä kaikki kuulostaa hienolta, mutta tosiasia on, että jos käytät televisiota arkisessa valoisassa huoneympäristössä ja katselet SD-laatuista televisio-ohjelmaa, niin OLED-näytön tarjoamat edut eivät pääse täysin oikeuksiinsa. Kuva kyllä näyttää valoisassakin huoneessa hyvätasoiselta, mutta varsinaisen eron huomaa kun huonetila on täysin pimeä ja ruudulla pyörii Full HD-teräväpiirtomateriaali.

Pimeässä  huomaa välittömästi, miten puhtaat värit ja loistavan kontrastin televisio tarjoaa. Kuva on huippuluokkaa ja musta välittyy todellakin aivan mustana, eikä tummanharmaina laikkuina, kuten perinteisissä Led-näytöissä.

Esimerkiksi avaruusaiheisten uusien scifileffojen seuraaminen on 55EA980W-mallin kautta katsottuna ytimekkäästi sanoen melkoista juhlaa.

Kuvan säätömahdollisuuksia ja erilaisia kuvanparannusominaisuuksia on tarjolla hurja määrä, joten kuvan viilaamisessa oman makunsa mukaiseksi saa vierähtämään tovin jos toisenkin.

Testissä jäikin kaipaamaan sellaista asetuspainiketta, jolla kaikki käytössä olevat kuvanparannustekniikat saisi yhdellä napautuksella otettua pois käytöstä. Kuvanparannustekniikat kun ovat kuitenkin aina enemmän tai vähemmän keinotekoisia, olkoonkin, että LG:n tapauksessa ne tuntuvat kyllä toimivan hyvin.

LG 55EA980W

Näyttö: 55 tuumainen OLED

Tarkkuus: 1920x1080

Prosessori: 1.25 GHz kaksiydinsuoritin

Kaiuttimet: Kaksikanavainen (Clear Speaker)

Kaukoäädin: Magic Remote -liiketunnistuskaukosäädin mikrofonilla äänentunnistusta varten

3D: Passiivinen 3D-teknologia

Muita ominaisuuksia: Älytelevisio-ominaisuudet, 4 x HDMI, 3 x USB, ohjelmakorttipaikka, DNLA, MHL, Miracast, NFC, Intel WiDi, WiFi Direct, DVB T2/C/S2

Mitat: 1227 x 798.5 x 192; 17.2 Kg

Hinta: 8000 euroa


Kaarevan näytön käytännön hyödyt ja haitat

Näytön kaarevuus on pitkälti mielipidekysymys. Mainospuheissa kaarevaa  ratkaisua kehutaan ihanteelliseksi, koska näin ruudun eri osat saadaan samalle etäisyydelle katsojan silmistä.

Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että katsoja istuu näytön keskipisteessä. Näin katsellessa kuvaan kyllä välittyy hieman lisää syvyysvaikutelmaa, mutta loppujen lopuksi kaarevuuden edut jäävät perinteissä 2D-katselussa melko marginaalisiksi.

Näytön kaarevuutta ajatellen yli 65-tuumainen paneeli toimisi paremmin, jotta useampi henkilö mahtuisi paremmin katsomaan televisiota optimaalisesta katselupisteestä. Tässä vaiheessa tosin nelinkertainen 4K UHD-resoluutio olisi jo tarpeen. Kaarevaa näyttöä katselee mielellään melko läheltä, jolloin perinteinen Full HD-resoluutio alkaa jo käydä pieneksi.

Television sijoitusta ajatellen havaitsimme lisäksi, että kiiltäväpintainen kaareva näyttö kerää helposti heijastuksia valoisassa huonetilassa.

Loistava 3D-elämys

Kokeilimme näytön ominaisuuksia myös kolmiulotteisella materiaalilla. Avaruuteen sijoittuva, Oscar-palkittu Gravity 3D -elokuva toistui kaikin puolin loistavalla tavalla näytön kautta.

55EA980W-malli käyttää passiivista 3D-teknologiaa, joka tarjoaa rauhallisen ja värinättömän 3D-kuvan. Ja kun tähän lisätään OLED-tekniikan mahdollistama syvä kontrasti, niin yhdistelmä on mukaansatempaava ja elokuvateatterielämyksen veronen.

Passiivisen 3D-tekniikan haittapuolena on, että se käytännössä puolittaa näyttöpaneelin vaakaresoluution. Tämä näkyy näytöllä tummina poikittaisina linjoina, kun sitä katsoo läheltä. LG:n television tapauksessa ilmiö on havaittavissa alle puolentoista metrin etäisyydeltä katsottuna. Mutta normaali katseluetäisyydeltä resoluution puolittumista ei huomaa mitenkään.

Kokeilussamme vaikutti siltä, että juurikin 3D-materiaalilla näytön kaarevuus pääsee oikeuksiinsa. Kaarevuus tuntui luovan kuvaan luonnollisen oloisen syvyysvaikutelman.

Samaa ei voi valitettavasti sanoa television Clear Speaker -kaiutinjärjestelmästä. Nimensä vastaisesti järjestelmän ääni kuulosti enemmänin tulevan jostakin muovipurkin pohjalta ja lisäksi se välittyi sangen ponnettomana. Läpinäkyvät kaiuttimet siis näyttävät hyviltä, mutta kuulostavat huonoilta.

Mutta kannattaa huomioida, että mikäli olet hankkimassa 8000 euron arvoista televisiota, niin luultavasti liität sen joka tapauksessa ulkopuoliseen kaiutinjärjestelmään. 

Ohjain, joka ymmärtää hyvin suomea

LG saa plussaa monipuolisesta, mutta silti helppokäyttöisestä Magic Remote -liikeohjaimestaan. Ohjain sisältää vain muutaman painikkeen ja ns valikkorullan. Muut valinnat tehdään liikuttelemalla television ruudulla näkyvää kursoria valikkojen päällä.

Erityisen hyvin toimii ohjaimeen sijoitettu mikrofoni ja järjestelmän käyttämä äänihaku. Näin käyttäjä voi tehdä vaikkapa nettihakuja suomen kielellä ilman tarvetta ylimääräiselle näppäimistölle.

Televisio ymmärsi kokeilussamme hakusanat erittäin täsmällisesti ja äänihakuja oli vaivatonta ja miellyttävää tehdä. 

Parhaimmillaan varta vasten televisiolle pyhitetyssä katseluhuoneessa

LG 55EA980W on designin ja kuvanlaatunsa puolesta erittäin laadukas kokonaisuus. Se edustaa televisiotekniikan tämänhetkistä kärkeä.

Parhaimmillaan kaareva televisio on pimennetyssä huoneessa, ulkopuoliseen äänijärjestelmään kytkettynä ja sijoitettuna siten, että katsoja pääsee istumaan optimaalisesti näytön keskipisteeseen.

Tavallisessa valoisassa olohuoneessa kaarevan näytön keräämät heijastukset ja hankaluus katsoa televisiosta suuremmalla porukalla optimaalisesta pisteestä nakertavat hieman kaarevuuden tarjoamia etuja. Televisiota voi kuitenkin katsella myös sivusta ilman, että kuva vaikuttaisi vääristyneeltä.

8000 euron hinta on vielä toistaiseksi melko rajoittava tekijä kyseisen television hankintaa pohtiville. Mutta teknologian hinta laskee tunnetusti nopeasti jolloin kaareva OLED-näyttö saattaa lähitulevaisuudessa löytää paikkansa yhä useammasta kodista.

Lue myös:

    Uusimmat