Mainos

Olof Palmen murhasta 25 vuotta - juttu on yhä auki

Tänään, 28. helmikuuta, tulee kuluneeksi neljännesvuosisata Ruotsin pääministerin Olof Palmen salamurhasta. Palme surmattiin Tukholman keskustassa elokuvateatteri Grandin ulkopuolella, kun hän oli poistumassa elokuvanäytöksestä vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa.

Ruotsin poliisi ei vieläkään ole onnistunut selvittämään sitä, kuka Palmen murhasi. Tunnetuin epäilty, laitapuolen kulkija Christer Petterson ehdittiin jo tuomita murhasta käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus vapautti Pettersonin epäilyistä vuonna 1989, liki neljä vuotta murhan jälkeen.

Ruotsalaisten mielissä epäilyt Pettersonia kohtaan eivät ole kuitenkaan laantuneet kokonaan, vaikka Petterson itsekin kuoli seitsemän vuotta sitten syyskuussa 2004.

Tutkinta ei ole vieläkään loppunut

Palmen murhan tutkinta jatkuu edelleen, vaikka ruotsalaiset eivät sen selviämiseen uskokaan. Svenska Dagbladetin tuoreen selvityksen mukaan vain yksi kymmenestä uskoo, että Palmen murhaaja löydetään ja tuomitaan jonain päivänä.

Neljä kymmenestä ruotsalaisesta kuitenkin toivoo, että poliisi jatkaa edelleen murhamysteerin tutkintaa, vaikka tutkinta on Ruotsin poliisin ylivoimaisesti kallein tutkinta koskaan.

Tutkinta on ollut Ruotsin poliisin ylivoimaisesti kallein ja samalla varmasti raskain. Neljännesvuosisadan aikana poliisin tietoon tullut 13.000 murhasta epäiltyä, ja 130 henkilöä on tunnustanut ampuneensa Palmen. Monet poliisille tulleet vihjeet ovat kuitenkin olleet erilaisten häiriköiden antamia.

Ruotsin vanhan lainsäädännön mukaan Palmen murha olisi rikoksena vanhentunut tänään. Ruotsi kuitenkin muutti lainsäädäntöään viime vuonna niin, että murhat ja tapot eivät rikoksina voi vanheta koskaan. Osasyy lainmuutokseen oli juuri Palmen murhan tutkinta.

Lue myös:

Katso myös videot (1.-5.3.1986):

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.