"Olof Palmella oli erikoinen suhde Suomeen"

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) uskoo, että Ruotsin legendaarisella pääministerillä Olof Palmella oli erikoinen suhde Suomeen. Vaikka Palmesta tuli elinaikanaan maailman kenties tunnetuin sosiaalidemokraatti, hänen isoäitinsä oli todellisuudessa Suomen aatelisia.

Kjell Östbergin kirjoittamaan kahteen Olof Palme -elämäkertakirjaan tutustunut Erkki Tuomioja kertoi MTV:n Huomenta Suomessa, että Palme kävi Suomessa ensimmäistä kertaa vasta ollessaan 35-vuotias. Näin siitäkin huolimatta, että Palme oli jo 20-vuotiaana kiertänyt huomattavan osan maailmaa Aasiaa myöten.

Olof Palme ei tuonut elämänsä aikana suhdettaan Suomeen erityisesti esiin, mikä johtuu Tuomiojan mielestä siitä, että Palmen suvun suhde Suomeen oli hyvin "valkoinen". Tällä Tuomioja viittaa vuoden 1918 sisällissotaan, jossa vastakkain olivat hallituksen valkoiset joukot ja työläistaustaiset punaiset. Palmekin sai nimensä setänsä Olof Palmen mukaan, joka kaatui Tampereen valtauksessa valkoisten riveissä ruotsalaisten vapaaehtoisten joukossa. Kjell Östberg katsookin Olof Palme -kirjoissaan, että Palmen suku näki Suomen eräänlaisena "pikkuveljenä", jonka tulee olla Ruotsin ohjauksessa.

Olof Palme eli hyvin voimakkaasti omaa aikaansa, jossa sosiaalidemokraattinen liike nosti päätään. Palme radikalisoitui 60-luvulla, ja hänestä tulikin pian kansainvälisessäkin sosiaalidemokratiassa näkyvä, ainutlaatuinen hahmo.

Vahvinta uudistuspolitiikan kautta Palmelle olivat vuodet 1969-76. Palmeen uran olikin nousujohteinen vielä ensimmäisen pääministerikauden päättymisen jälkeen, mutta sen jälkeen vastoinkäymiset alkoivat kasautua ja oikeiston "Palme-viha" kärjistyä. Palmeen viimeiset vuodet olivatkin poliittisesti vaikeita.

Olof Palme ammuttiin Tukholmassa 28. helmikuuta vuonna 1986, kun hän oli palaamassa elokuvista vaimonsa Lisbetin kanssa. Murhaajaa ei ole koskaan saatu selville.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat