Mainos

Olmert ryhtyy muodostamaan Israeliin hallitusta

Parlamenttivaalit voittanut Kadima-puolueen johtaja Ehud Olmert on kertonut pyrkivänsä muodostamaan mahdollisemman laajapohjaisen koalitiohallituksen.

Israelin vt. pääministeri ja Kadima-puolueen johtaja Ehud Olmert on saanut tehtäväkseen muodostaa maalle uuden hallituksen.

Olmert sanoi heti nimityksen jälkeen, että hän yrittää saada aikaan mahdollisimman laajapohjaisen hallituksen mahdollisimman nopeasti.

- Teen kaikkeni täyttääkseni tämän tehtävän niin nopeasti kuin mahdollista, Olmert sanoi saatuaan tehtävän presidentti Moshe Katsavilta.

Olmertin mukaan hallituskoalition ohjelman pohjaksi tulee hänen suunnitelmansa arviolta 70 000 juutalaissiirtokuntalaisen evakuoinnista osista Länsirantaa. Vastavuoroisesti eräitä Länsirannan juutalaissiirtokuntia on määrä liittää Israelin alueisiin. Olmertin päämääränä on määrittää Israelin valtion lopulliset rajat vuoteen 2010 mennessä.

Työväenpuolue mukaan hallitukseen?

Olmertin johtamaan hallitukseen on tulossa mukaan parlamenttivaaleissa toiseksi tullut työväenpuolue, jonka johtajalle Amir Peretzille on kaavailtu puolustusministerin salkkua. Peretz itse haluaisi valtiovarainministeriön johtoon, jotta hän voisi toteuttaa tärkeinä pitämiään talousuudistuksia kuten minimipalkan ja eläkkeiden korotukset.

Olmert on hakenut kannatusta myös useilta pienpuolueilta kuten uskonnolliselta ääripuolueelta Shasilta ja yltiökansallismieliseltä Jisrael Beitenu -puolueelta.

Israelin vaaliviranomaiset julkistivat eilen viime viikolla pidettyjen parlamenttivaalien lopulliset tulokset. Tulokset vahvistivat, että Kadima otti vaaleissa niukan voiton saaden 29 paikkaa 120-paikkaiseen parlamenttiin. Työväenpuolue sai 19 paikkaa ja uskonnollinen ääripuolue Shas 19 paikkaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.