Mainos

Olmert ja Mubarak neuvottelevat Lähi-idän rauhasta

Keskusteluissa on odotettu puhuttavan myös Israelin ja palestiinalaisten välisestä vankienvaihdosta. Hieman ennen neuvottelujen alkua Israel tunkeutui Ramallahiin järeimmin sitten viime kevään.

Israelin pääministeri Ehud Olmert ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ovat neuvotelleet Lähi-Idän rauhanponnistelujen saamisesta jälleen raiteilleen.

Mubarak esitti tapaamisen alussa vastalauseensa Israelin armeijan voimatoimista Ramallahissa Länsirannalla, missä neljä palestiinalaista sai surmansa. Olmert esitti pahoittelunsa johtajien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

- Olen pahoillani, jos viattomat joutuivat kärsimään Ramallahissa, mutta Israelin on pakko suorittaa tämänkaltaisia operaatioita vahvistaakseen turvallisuuttaan, Olmert sanoi.

Egyptiläisessä Sharm el-Sheikhin lomakaupungissa käytyjen tunnustelujen odotetaan keskittyvän Olmertin ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tapaamisen tuloksiin parisen viikkoa sitten.

Egypti on yrittänyt saada aikaan tapaamisen Mubarakin, Olmertin, Abbasin ja Jordanian kuninkaan Abdullahin kesken. Tämänkaltainen kokoonpano voisi Egyptin mukaan onnistua raivaamaan tietä rauhanneuvottelujen aloittamiseksi uudelleen.

Olmertin ja Mubarakin on arveltu keskustelevan tapaamisessa myös Israelin ja palestiinalaisten välisestä vankienvaihdosta.

Tapaamisen alla Egyptin ulkoministeri Ahmad Abul Gheit syytti vaihdon viivästymisestä palestiinalaisia. Egypti on toiminut hankkeen välittäjänä sitten viime vuoden kesäkuun, jolloin palestiinalaiset sieppasivat israelilaisen sotilaan Gilad Shalitin Gazassa ja tarjoutuivat vaihtamaan tämän satoihin palestiinalaisvankeihin.

- Heillä on hallussaan Israelin sotilas, jonka Israel haluaa saada takaisin. Israel on tehnyt asiassa joitakin ehdotuksia. Nyt tarvitaan päätöksiä palestiinalaisilta, ulkoministeri sanoi lisäten, että "jotkut palestiinalaistahot eivät näytä pitävän tilannetta vielä kypsänä vankien vaihdolle".

Palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania sanoi puolestaan, että neuvotteluissa vankienvaihdosta on tapahtunut kouriintuntuvaa edistystä. Hanian mukaan hidas eteneminen on johtunut Israelin vastustuksesta.

Israel tunkeutui Ramallahiin järein asein

Israelin armeijan yksiköt tunkeutuivat tänään voimalla Ramallahin palestiinalaiskaupunkiin Jordanjoen länsirannalla. Operaation aikana neljä nuorta palestiinalaismiestä kuoli ampumahaavoihin, kertoo paikallinen sairaala. 20 ihmistä haavoittui.

Palestiinalaisten johtajat tuomitsivat tuoreeltaan Israelin joukkojen toimet.

- Operaatio osoittaa, että Israelin vetoomukset rauhan ja vakauden puolesta ovat valheellisia, sanoi presidentti Mahmud Abbas julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa.

Hyökkäys tehtiin vain tunteja ennen kuin Israelin pääministeri Ehud Olmert tapasi Egyptin presidentin Hosni Mubarakin egyptiläisessä Sharm el-Sheikhin kaupungissa. Johtajien odotettiin pyrkivän saamaan Israel ja palestiinalaiset takaisin rauhanneuvotteluihin.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi, että Israelin toimet Ramallahissa ovat täysin ristiriidassa yrityksille saada osapuolet takaisin neuvottelupöytään.

Armeija: Kyseessä rutiinitoimet

Israelin armeija ilmoitti ottaneensa kiinni neljä epäiltyä "rutiiniluontoisessa pidätyksessä". Israelin joukot eivät ole tunkeutuneet yhtä järeästi Länsirannalle sitten viime toukokuun.

Palestiinalaisnuoret kivittivät Ramallahin keskustaan iltapäivällä tunkeutuneita armeijan ajoneuvoja ja puskutraktoreita, jotka työnsivät ajoneuvoja syrjään. Alueelta kuului räjähdyksiä ja nousi savua. Palestiinalaisten turvallisuuslähteiden mukaan taisteluhelikopteri tulitti rakennuksia.

Armeijan vetäydyttyä sadat kaupunkilaiset kokoontuivat Manaran aukiolle osoittamaan mieltään Israelia vastaan.

Gazassa neljä palestiinalaista sai surmansa presidentti Abbasia tukevan Fatahin ja päähallituspuolue Hamasin välisissä yhteenotoissa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.