Mainos

Olmert: Israel purkaa Libanonin saarron huomenna

Israel on sanonut purkavansa maa- ja merisaarron huomisiltana. Aiemmin Libanon uhkasi murtaa saarron, jos Israel ei sitä tekisi.

Israelin joukot jättävät tarkastusasemansa Libanonin satamissa ja lentokentillä huomisiltana, kertoo pääministeri Ehud Olmertin kanslia. Israelin viranomaisten mukaan sotilaat lähtevät asemistaan kello 18 Suomen aikaa.

Israel jättää tilanteen valvonnan YK:n rauhanturvajoukoille.

Olmertin kansliasta kerrottiin tänään illalla, että YK:n rauhanturvajoukot ovat valmiina ottamaan vastuulleen satamien ja lentokenttien valvonnan. Asiasta on kerrottu jo Yhdysvaltain ulkoministerille Condoleezza Ricelle ja YK:n pääsihteerille Kofi Annanille.

Libanonin saarto on kestänyt kaksi kuukautta. Israel aloitti sen päivä sen jälkeen, kun Hizbollah-järjestön sissit olivat siepanneet kaksi israelilaissotilasta 12. heinäkuuta.

Israel aloitti saarron pommittamalla Beirutin lentokenttää ja estämällä laivojen pääsyn Libanonin satamiin. Sodan lopetti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan perustuva tulitauko viisi viikkoa myöhemmin.

Ulkoministeri: Libanon murtaa saarron, ellei Israel pura sitä

Libanon ilmoitti aiemmin tänään murtavansa Israelin asettaman saarron, jos Israel ei lopeta ilma- ja merisaartoa kahden vuorokauden kuluessa kuten YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli toivonut eilen.

- Odotamme Kofi Annanin toivoman kahden vuorokauden ajan, ja jos tilanne ratkeaa, kiitämme häntä, sanoi Libanonin ulkoministeri Fawzi Salloukh tänään Kairossa.

-Jos ei, Libanonin hallitus ryhtyy tarpeellisiin toimiin, ja murramme saarron kaikella voimallamme, hän lisäsi.

Kofi Annan sanoi eilen, että hän toivoo myönteisiä uutisia ponnistuksistaan Israelin taivuttamiseksi lopettamaan Libanonin meri- ja ilmasaarto.

Israel ilmoitti voivansa poistaa saarron vähitellen Libanonin armeijan ja YK:n rauhanturvajoukkojen ottaessa tarkastusasemat valvontaansa, jotta aseiden toimittaminen Hizbollah-järjestölle loppuisi.

Libanonin ulkoministeri Fawzi Salloukh sanoi, ettei kahta israelilaissotilasta vapauteta, ellei israelilais- ja libanonilaisvangeista neuvotella. Hän kertoi maansa kannasta arabimaiden ulkoministerikokouksessa Kairossa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.