Olmert esitteli hallitusohjelmansa

Luonnoksen mukaan vetäytymistä ja rajojen määrittämistä koskeva suunnitelma menisi Israelin parlamentin hyväksyttäväksi, muttei kansanäänestykseen.

Israelin virkaatekevä pääministeri Ehud Olmert on esitellyt Kadima-puolueensa alustavan hallitusohjelman työväenpuolueelle. Samalla neuvottelut yhteisen hallituskoalition muodostamisesta ottivat askeleen eteenpäin.

Hallitusohjelman luonnoksesta löytyy molempien puolueiden antamien tietojen mukaan Olmertin aiemmin esittämä suunnitelma määrittää Israelille pysyvät rajat seuraavan hallituskauden aikana. Luonnoksen mukaan vetäytymistä ja rajojen määrittämistä koskeva suunnitelma menisi parlamentin hyväksyttäväksi, muttei kansanäänestykseen.

Olmert sanoi televisiopuheessa Kadiman vaalivoiton jälkeen haluavansa määrittää pysyvät rajat joko palestiinalaisten kanssa neuvotellen tai yksipuolisesti. Hän on antanut ymmärtää, että mikäli rauhanprosessi palestiinalaisten kanssa ei etene, tukea hankkeelle haetaan ulkopuolisilta tahoilta.

Olmertin suunnitelmassa noin 70 000 siirtokuntalaista siirtyisivät pois Länsirannalta ja vastaavasti Israel pitäisi kiinni suurimmista siirtokunnistaan alueella.

Työväenpuolue on jo ilmaissut kannattavansa vetäytymissuunnitelmaa. Puolueiden välillä on tiettävästi erimielisyyksiä lähinnä talouskysymyksistä ja ministerinsalkkujen jaosta, eikä niitä pidetä esteenä hallituskoalition syntymiselle.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat